Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Учен: Благодарение на ваксините средната продължителност на живота не е 35 години

Мрежата

Учен: Благодарение на ваксините средната продължителност на живота не е 35 години

Снимка:

От Фейсбук профила на Борис Станимиров, учен, молекулярен биолог и бивш депутат

Това е просто ваксина, която трябва да е в хладилник. И няма никакво значение какво пише на хладилника и каква марка е, стига вътре да има ваксини.

Откритията на Дженер, Пастьор, Кох и Флеминг са най-великите човешки открития в историята. По-велики от огъня, колелото, Америка, поточната линия, барута, електричеството, периодичната система и неизмеримо по- велики от компютъра и фейсбук.

Само благодарение на ваксините и антибиотиците днес човечеството може да е 7 милиарда и не умират по 4-5 деца в семейство. Само заради ваксините и антибиотиците средната продължителност на живота не е 35 - 40 години, както е било преди едва няколко поколения.

Роди ни се Спасител, нека му помогнем да ни спаси! Ако искате да сме заядливи и будни граждани, не питайте какво пише на хладилния камион, а питайте защо има само 9700 ваксини и кога ще дойдат другите!

Ако искате да се карате с някого, карайте се с онези невежи, неграмотни, некултурни висшисти, които са спали в час по биология и днес се "страхуват" от ваксините, с което обричат този кошмар да продължи,  когато може завинаги да приключи след няколко месеца като туберколозата и едрата шарка.

Днес България погребва повече хора, отколкото дневно във всяка война, която е водила. Ваксините са живот! Невежеството е убийство!

***

Тъй като е важно да спечелим битката с невежеството и фалшивите новини по отношение на ваксината, а прочетох чудовищни глупости под многосподеления си пост по темата, нека опитам да пресрещна най-честите страхове:

1. Кратък срок на тестване на ваксината.

Всеки медицински или козметичен препарат минава през определени процедури на одобрение. Първата група тестове са за нежелани странични ефекти и алергични реакции. Този тип тестове не се нуждаят от прекалено дълго време, защото ефектите се проявяват на ранен етап. Тук важна е социологически представителната извадка. Такъв тест е правен на настоящата ваксина с много доброволци, част от които познаваме. И резултатите са силно обнадеждаващи.

Вторият тип тестване при ваксините и лекарствата изисква по-дълъг период от време, защото касае стабилността и трайността на имунния отговор - т.е. колко дълго действа препарата и за колко време се разгражда от организма. В днешния случай това, че няма достатъчно време от въвеждането на ваксината е пренебрежим риск, защото не застрашава здравето на хората, а само ефекта от ваксината - в най-лошия случай може да се окаже, че ефектът от нея е няколко месеца и ще се налага повторно и периодично ваксиниране. Но това не е риск за здравето, а само финансово бреме за оня, който плаща масрафа.

2. Безотговорно е, няма доверие в институциите... рано е  да се каже...

Тези ваксини са преминали одобрение през всички международни медицински органи, вкл. Европейската агенция по лекарствата. Сертификационните процедури за такова одобрение са драконовски. Никога в историята никоя държава не е имала толкова стриктни изисквания за защита на здравето от всякакви рискове, каквито са регламентите на ЕС. А в този случай най-добрите европейски експерти и професионалисти, заедно с най-добрите експерти на държавите членки са постигнали съгласие, че тази ваксина може да се ползва. Тези хора са по-умни, опитни, професионално подготвени и служебно отговорни от всичките ви приятели във ФБ, от всички лелки в сутрешните блокове и всички медийни звезди с петминутна слава.

Освен това, тази ваксинация не е измислена от Бойко Борисов и Мутафчийски, тя започва едновременно във всички европейски страни и обхваща всички европейци. Ако пък си мислите, че има световен заговор срещу Вас, в който участват 28 европейски правителства, то... по - добре наистина не се ваксинирайте!

3. Сравнително нова (20 години) методология на ваксината.

Да, много по-модерна и напредничава от досегашните исторически ваксини, с теоретично по-ниски рискове от странични ефекти от алергичен тип Най-силните антигени са белтъците. Те са, които най-често предизвикват острите алергични реакции, защото организмът има имунна система, която разпознава чуждия белтък и реагира срещу него. В този случай, ваксината не съдържа белтъчен антиген, а молекула РНК, която го кодира.

Самата нуклеинова молекула не е силен антиген. Тя използва "фабриката" на вашите клетки за да синтезира антигена, който на свой ред предизвиква образуване на антитела. По този начин "чуждия" белтък всъщност си е синтезиран от вас, а не свински, конски, маймунски, заешки, бактериален и т.н.

4. Нужда от ниска температура, хладилници, кренвирши...

Точно защото ваксината не съдържа белтък, а РНК молекула, тя трябва да стои на студено, за да не се разгради нуклеиновата киселина, която е афиф и може да се накъса под действието на различни фактори (все пак това е едноверижна, линейна  молекула, а не двойноспирален пръстен, каквато е при векторната ваксина на Астра Занека и руската Спутник.

Те имат други предимства и недостатъци, но като цяло се очаква да са по-стабилни). Ако това се случи, ваксината ще продължи да е безвредна, но има риск да бъде с по-ниска ефективност, защото част от важните молекули ще са накъсани и нефункционални.

Медицински препарати и проби за изследване се транспортират при нискотемпературен режим  (не  чак -70, но понякога -35) постоянно от години. Лекарствените агенции на европейските страни си обменят проби за изследвания на седмична база и всички те пътуват по DHL или TNT с обикновени камиони, защото самите проби и препарати са в затворени контейнери със "сух лед", който има свойствата да поддържа ниска температура в продължение на определен брой часове.

Целият процес се следи с термографи и дата логери, които проследяват температурата във всеки един момент от транспорта и ясно показват, ако е допуснато нарушение на температурния режим. Това би трябвало да се прави и сега - както от термографите на камионите, така и от дата логерите в самите контейнери с ваксините. И всяка крайна дестинация може да снеме данните от дата логера и няма начин да ги подправи или премълчи.

5. Като са толкова безопасни, защо не ги дават на деца и бременни?

Повечето лекарства не се дават на деца и бременни. Например аспиринът е напълно забранен за деца под 12 години. Но е напълно безвреден за възрастни. Причината е, че при децата формирането на нервната система (мозък и нерви) на жлезите с вътрешна секреция и на сърдечно-съдовата система не е напълно завършил процес и е възможно една иначе нормална имунна реакция да предизвика нарушение.

Същото се отнася за бременни жени, които са с особен хормонален баланс и всяка малка промяна може да предизвика проблем с бременността, или с формирането на нервната система у плода. Но за възрастни индивиди със завършено развитие, тези рискове са много много по- малки.  Единственият теоретичен, трудно предвидим, но статистически проследим риск при развити хора е отключване на автоимунни заболявания, за които науката знае все още недостатъчно.

6. В заключение: Риск ИМА при всяко нещо, което е човешко дело. Има го и при ваксината. Но ако трябва да степенуваме този риск, ще изглежда така:

- Ако не се ваксинираме, от COVID-19 със сигурност ще умрат няколко от всеки 1000 души, а няколко десетки ще оживеят, но с трайни, тежки поражения върху белите дробове.

- Ако решат да се ваксинират, вероятно няколко на 10 000 ще умрат в автомобилна катастрофа, паднала керемида или саксия на главата или случаен инфаркт  по пътя към ваксинационния център.

- Ако всички се ваксинират, е хипотетично възможно няколко души на 1 000 000 да умрат или да получат увреждания в следствие на ваксината.

P.S. Тъй като получих няколко конкретни въпроса, искам да уточня нещо важно: Аз съм молекулярен биолог. Опитвам се да обясня на достъпен език базовата биологична и математическа логика на нещата и да представя моята гледна точка. Не давам съвети и не съм лекар.

Единственият ми твърд съвет е: ако имате колебание или специфични заболявания или обстоятелства, НЕ гледайте клипчета в ютюб, статуси ЕЖК в групи на лелки из фейсбук, статии от безумни електронни сайтчета! Слушайте какво казват ОФИЦИАЛНИТЕ органи и медицински власти, консултирайте се с ВАШИЯ личен лекар или с лекуващия СИ лекар.

Когато гледате интервюта на различни специалисти и се вълнувате от тях, отсявайте кои от тях са лекари (и носят морална и наказателна отговорност, когато дават съвети и препоръки) и кои са академични учени - молекулярни биолози, биохимици и т.н. и са свободни да говорят каквото си искат в рамките на академичната и научна свобода на мнение! Каквото и да решите за себе си, направете го след съвет на лекар от официалната система на здравеопазването в България!  


Коментари (9)

Тартаковер Ученият биолог, епидемиолог и друг някакъв..олог, върти суче, но не засяга в отговорите си два елементарни въпроса.
Първият-защо всеки се отклонява от въпроса за евентуални проблеми след две три пет години..?
Вторият-защо трябва ваксинирания да подписва предварително съгласие, че е информиран и сам носи отговорност за бъдещето си след ваксинацията?
Просто и ясно! Тук се мълчи както е израза "като комунист на разпит"! Всеки бурно защитаващ ваксинациите, упорито мълчи и отклонява подобни простички въпроси.
А относно средната продължителност преди столетия, този просто лъже. Всички знаят че тогава са се раждали по 7-8-10 деца и са оживявали малко от тях. Така математически средната продължителност става малка.
Дали му е известно, че след Освобождението в България е имало няколко хиляди столетници. При население по-малко от 4 милиона?
Сега едва ли има повече от 100-200 души !
03.01.2021 20:47 / Отговор
Слушайте бясно агитиращия срещу ваксините трол Тартаковер. Той и господарите му искат да умирате по повече. Така ваксините ще стигнат по-бързо до нас. За съжаление и до тях.
03.01.2021 21:14
HHL .овньо,чети и мисли,а не преживяй и .ери
04.01.2021 02:02
Всезнаещото изпражнение с оме на шахматист Д. ти е.. п.... м......!
03.01.2021 21:02 / Отговор
Stefan Блестящ текст. И много честен, съчетан с тревога за здравето.
Благодаря на автора, при такива думи човек започва да диша по-спокойно. Толко диви извратени мнения съм срещал за ваксините, че са ме задушавали от безпомощност.

Уви, трябва да имам надежда, че заблудените ще прогледнат, но нямам. Опитът ми с хората ме е научил, че този текст ще допадне на тези, които и без това знаят истината. А неверниците ще заподозрат конспирация и ще си продължат да сричат дивни глупотевини, обричайки децата си, себе си, и обществото на риск.

Крив прът се чупи, но не се изправя.
04.01.2021 07:20 / Отговор
кесо Благодаря на автора за неговия изключително интересен и полезен коментар.
04.01.2021 10:31 / Отговор
Тартаковер Изключително отблъскващи простаци са фенове на ГЕРБ, появили се тук с никнейми "Слушайте" , " HHL " , " Всезнаещо изпражнение с оме на шахматист " !
Аз зададох някои простички въпроси, които си задава всеки българин, интересуващ се за здравето си. Въпроси извън онези, които непрекъснато се повтарят до втръсване, а тези се избягват. Ако някой в някоя от официалните медии ги зададе, отговарящия специалист
ги замъглява, избягва, бърза да се върне на познатите и повтаряни.
Въпросните гореспоменати идиоти обаче, бързат да храчат, плюят, псуват, защото само това знаят и до там са стигнали познанията в примитивния им живот. Въобще не могат да мислят, че отговора на тези въпроси засяга и ще помогне и на тях, на техните близки. Вярно че простака е тъп, непредпазлив, затова често губи здравето или живота си, но поне другите трябва да ги възпират. Да им показват верния път.
А посочените идиоти правят лоша реклама на ГЕРБ.
04.01.2021 11:36 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още