Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер

Мрежата

В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер

Снимка:

Ради Иванов, Фейсбук

Днес слушам и чета навсякъде колко България е била богата и преуспяваща преди 30 г. и колко днес е обедняла и изгубила от прехода, особено в сравнение със страните от бившия социалистически лагер.

Един от най-адекватните индикатори за икономическото развитие на страните е Брутният Вътрешен Продукт на глава от населението в Изравнена Покупателна Способност при константни цени. Според този индикатор:

През 1990 г. - България е с 23% по-бедна от Румъния, 76% по-бедна от Унгария, 115% по-бедна от Чехия

През 2018 г. - България е с 27% по-бедна от Румъния, 46% по-бедна от Унгария, 73% по-бедна от Чехия

В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер. Видно е и че нашият капитализъм не ни е помогнал да изпреварим другите и станем по-богати от тях. Въпреки всичките ни кусури обаче, нашият капитализъм ни е направил относително по-малко бедни от една Унгария и Чехия, с които сме скъсили изоставането от времето на соца почти наполовина. Истина е и че Румъния е увеличила с малко (4%) относителното си богатство спрямо нас.

Изводът е, че и тогава, в края на социализма, и днес 2019 г. - България е относително най-бедната от сравняваните страни. Не капитализмът и преходът, а социализмът е виновен за това. „Ужасният“ ни преход скъсява разликите и ни прави относително по-малко бедни спрямо отличниците от Централна Европа.

(Статистическите данни са на Световната банка)  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив