Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер

Мрежата

В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер

Снимка:

Ради Иванов, Фейсбук

Днес слушам и чета навсякъде колко България е била богата и преуспяваща преди 30 г. и колко днес е обедняла и изгубила от прехода, особено в сравнение със страните от бившия социалистически лагер.

Един от най-адекватните индикатори за икономическото развитие на страните е Брутният Вътрешен Продукт на глава от населението в Изравнена Покупателна Способност при константни цени. Според този индикатор:

През 1990 г. - България е с 23% по-бедна от Румъния, 76% по-бедна от Унгария, 115% по-бедна от Чехия

През 2018 г. - България е с 27% по-бедна от Румъния, 46% по-бедна от Унгария, 73% по-бедна от Чехия

В края на 80-те години нашият „развит“ социализъм е направил от България най-бедната страна в бившия соцлагер. Видно е и че нашият капитализъм не ни е помогнал да изпреварим другите и станем по-богати от тях. Въпреки всичките ни кусури обаче, нашият капитализъм ни е направил относително по-малко бедни от една Унгария и Чехия, с които сме скъсили изоставането от времето на соца почти наполовина. Истина е и че Румъния е увеличила с малко (4%) относителното си богатство спрямо нас.

Изводът е, че и тогава, в края на социализма, и днес 2019 г. - България е относително най-бедната от сравняваните страни. Не капитализмът и преходът, а социализмът е виновен за това. „Ужасният“ ни преход скъсява разликите и ни прави относително по-малко бедни спрямо отличниците от Централна Европа.

(Статистическите данни са на Световната банка)  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още