Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Вълчев за идеята да се горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора: Пълна глупост или лобират?

Мрежата

Вълчев за идеята да се горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора: Пълна глупост или лобират?

Снимка:

От Фейсбук профила на Красимир Вълчев

 

Продължават импровизациите на “промяната” по темата “Марица-Изток”. Предложението за парогазова централа на служебното правителство ще бъде заменено с горене на боклуци. Една глупост ще бъде заменена с друга. Ще затворим мините и ще купуваме нови котли. Ще намалим въглеродния двуокис, но ще тровим района с много други вредни вещества и съединения.

Екип от най-добрите български учени е изготвил завършен анализ и предложения за технологични решения за преходни технологии, които едновременно да намалят емисиите на CO2 и да позволят запазване през следващите поне 15 години производството на енергия от въглища, докато крайните технологии за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници достигнат технологична зрялост и станат по-ефективни.

Преходът към нисковъглеродна енергия е преди всичко технологичен. Затова правителствата на всички развити страни разчитат на научния и експертен потенциал на академичните среди и им възлагат изготвянето на решения за осъществяване на прехода.

У нас нито Асен Василев, нито министърът на енергетиката са поискали да се запознаят с предложенията на учените. Вместо това импровизират. Или, както вероятно ще се окаже, лобират.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема