Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Вълчев за казуса с „Марица Изток“ и горенето на боклук: Импровизация на Асен Василев

Мрежата

Вълчев за казуса с „Марица Изток“ и горенето на боклук: Импровизация на Асен Василев

Вълчев за казуса с Марица Изток и горенето на боклук: Импровизация на Асен Василев - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на депутата от ГЕРБ Красимир Вълчев:

Министърът на енергетиката ми отговори на въпрос за бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Добрата новина за комплекса от началото на годината е, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма да има ангажимент за заместване на въглищни мощности с газови. За съжаление, лошите новини са повече.

Горенето на въглища ще се замени с горене на боклук. Очевидна недомислица и импровизация по темата от страна на министъра на финансите Асен Василев, който отговаря за Плана и в момента преговаря с Европейската комисия.

По-лошата новина е, че правителството не търси решения за запазване на производството на енергия от въглища в комплекса „Марица-Изток“ при намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Това е единствената формула за следващите 15-20 години, която ще запази комплекса в цялост, и ще даде възможност за плавен социален и технологичен преход. Технологиите за съхранение на системно ниво на енергия от възобновяеми енергийни източници са все още неефективни. Това прави енергийния ни баланс невъзможен без комплекса поне още 15 години. Закриването на мините до 4 години ще бъде социален катаклизъм за региона. Десетки милиарди инвестиции в тях ще бъдат изгубени. От друга страна, шоковото увеличение на цените на емисиите за изпуснат СО2 правят неразумно висока цената на енергията от въглищни централи. Необходими са инвестиции, които да понижат емисиите.

Екип от най-добрите български учени е изготвил завършен анализ и предложения за технологични решения. Дори и предложенията на експертите от Техническия университет - София, Химикотехнологичния и металургичен университет и Минно-геоложкия университет да не са единствените възможни и ефективни решения, то е добре и задължително всички алтернативни решения да бъдат обосновавани със същата степен на експертност, задълбоченост и завършеност, а не да се импровизира по темата.

През следващите седмици Асен Василев и Александър Николов трябва да направят няколко неща:

1. Да се откажат от идеята за горене на отпадъци. Идеята е спорна от екологична и енергийна гледна точка. Дори от чисто икономическа гледна точка ,може да се окаже, че това е по-скъпо от горенето на въглища.

2. Да извикат учените, изготвили доклада, да се запознаят с него и ако е нужно да възложат и допълнителни анализи. Правителствата на развитите страни правят точно това - възлагат и разчитат на академичните среди изготвянето на решенията за технологичен преход.

3. Да договорят с Европейската комисия залагането в Плана за възстановяване и устойчивост на ангажимент за постепенно намаляване на емисиите до 2040 година, вместо ангажимент за замяна на въглищни мощности.

4. Да подновят преговорите с Европейската комисия по т. нар. Механизъм за капацитет, който ще позволи да продължи работата на мините и на централите след 2025 година.

Ако не го направят, то това означава, че Кирил Петков и Асен Василев са ходили на 13 септември 2021 г. в Раднево само за да излъжат предизборно работещите в комплекса.  

 


Топ новини

виж още