Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Валерия Велева: За жалост, Радев влезе в собствения си капан

Мрежата

Валерия Велева: За жалост, Радев влезе в собствения си капан

Снимка:

Автор:Валерия Велева, epicenter.bg

На 7 декември 2020-а президентът Румен Радев с тон на категорична убеденост заяви, че "изборите трябва да бъдат проведени в срок" и посочи датата от този срок - 28 март.

Каза го, без да е провел НИКАКВИ предварителни консултации, нито с политически сили, нито със здравни експерти. Не се опря дори на социологически проучвания, с които да тества общественото мнение. Не се и мотивира защо избра първата възможна неделя за парламентарните избори, след като Конституцията дава срок до 28 май.

Още тогава написах, че това е крайно необмислено решение, защото избори на 28 март в условията на коронакриза и неизвестността от ваксината предполага ниска избирателна активност, която ще делегитимира бъдещите участници в парламента. Да не говорим, че страхът от заразата убива всяка възможност за провеждането на нормална предизборна кампания, което пък дава предимство на ГЕРБ с цялата държавна машина и без кампания да спечели вота.

Радев не реагира, реакциите на решението му бяха крайно отрицателни, а политическите сили (доволни или не от посочения 28 март) приеха думите на президента почти като указ и се пренастроиха за избори в този срок.

И ето днес, месец по-късно, Румен Радев, се сети да се консултира с експерти за датата на вота.

Точно 20 дни преди да издаде указа за разпускане на парламента и насрочване на редовните парламентарни избори държавният глава реши да пита здравните власти каква е ситуацията в държавата със заразените, с ваксините и т.н. И даде знаци, че е възможно посочената от него дата да бъде преосмислена.

Това обаче е рисков ход с вероятността за понасяне на имиджови щети.

Защото обявяването на една дата за вота и в последствие провеждане на консултации по този въпрос, е като слагането на каруцата пред коня.

Ако Радев не се отметне от решението си за 28 март - всички изказани досега опасения за рефлекцията върху изборите остават в сила.

Ако пък отложи датата за средата на април, каквито сигнали идват от екипа му, ще попадне под ударите на управляващите. Как ще мотивира промяната на решението си? С данните от пандемията, които днес получи от НОЩ? От тях личи, че ковид-ситуацията е все така критична и няма светлина в тунела на неизвестностите.

Както тогава, така и сега никой не може да каже точно какво ще се случи нито през март, нито през април, нито през май, та той да избере най-точната дата за едни избори.

Проблемът е, че когато се взима такова важно решение, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да бъде обсъдено с обществото. Изборът на датата, в която гражданите са призовани да отидат до урните, трябва да е мотивиран акт, да стъпва на анализите от всички данни, факти и да бъде намерена пресечната точка, която да е приемлива за всички страни.

Да, трудно е да се удовлетворят интересите и на управляващите, и на опозицията, на парламентарните и извънпарламентарни сили, но именно президентът трябва да е онзи фактор за намиране на съгласието, което да ражда най-правилните решения. С политически нюх, с мъдрост, с подадена ръка към всички. А не с диктат от позицията на поста, с който политиците и партиите (по конституция) трябва да се съобразяват.

Впрочем, Радев е първият държавен глава от 30 години насам, който посочи дата на избори, без консултации с политическите сили.

Сега сме в пика на страховете на хората и колкото повече се увеличават безпокойствата им, толкова се снижава вероятността да отидат до урните.

Днешните консултации са закъснели и в някаква степен вече безмислени, защото те не дават нито един нов щрих към здравната картина на страната. И, както се видя, с нищо не помагат на държавния глава. Спорът със здравните експерти, който изкристализира след тричасовите дискусии - дайте първо план за мерките при провеждане на изборите, а после ще определим дата за вота, или - първо, посочете дата, за да ви дадем план, води до задънена улица.

Затова и на Радев ще му бъде трудно да вземе каквото и да решение.

За жалост, капанът за него щракна на 7 декември 2020-а.  


Коментари (10)

Тартаковер Старата стерва не пропуска и през новата година да показва, че още е жива. Вярно за жена в сексуалния смисъл вече не става, вероятно има силни болежки в коленете, нередовно изхождане, растат брада и мустаци, но женската злоба и самочувствието, че е най-умна в съсловието, я напускат. Затова бърза да покаже, че още е жива и заядлива, въпреки че мнението й, едва ли интересува някого.
Честита Нова година ! Sic transit gloria mundi, въпреки че тя никога не е имала gloria mundi...
06.01.2021 13:07 / Отговор
Киро Бизона Тараторчо, а ти – с тая твоята злоба и самочувствието, че си най-умен тук и изобщо – да нямаш случайно силни болежки в коленете и ануса, нередовно изхождане, растат ти цици, а чурката ти нещо се е свила като гол охлюв и си опикаваш трандафорите?
06.01.2021 14:23
Валерия Велева беше една от малкото журналисти, допусната на първата предизборна среща на Радев в Мусагеница. Срещата беше закрита за медиите! Ситуацията сега прилича на противопоставянето на Г.Гергов и Нинова, които по времето на Станишев приватизираха Пловдивския панаир заидно с Р.Овчаров. Изпотрепват се комунетата за власт и това е добре.
06.01.2021 14:27
Една от Орките на червените мутри-Тартаковер, отново изпълзя от землянката........... И защо? - ДА покаже отново ниското си възпитание и морал, присъщо на партизаните-терористи(вижте:Р. Радев, Манолова, Нинова)
06.01.2021 14:47
Георгиев Какво падение, същество от мъжки пол, претендиращо да е мъж, да използва толкова грозни думи по отношение на дама. Срамувам се заради вас. Но комунистите нали произлизат от селско-пролетарската, проста, неука класа, някак си си го обяснявам, но не мога да оправдая да излага така мъжете. Какъвто вие всъщност не сте, другарю.
06.01.2021 17:16
Таракане, За пореден път пишеш за жена, като атрофирал селски комуноид! Явно отдавна си безполов, а за кавалерство и чест не може и дума да става! Валерия Велева все пак е дама, за разлика от селските мастии ...Мая Общата, и Крушовишката пръчка, които все се набират за "мъже"!
06.01.2021 22:39
мими Кой въобще я чете или слруша тази псевдожурналистка! И защо я цитирате - тя е мекере на всеки, който и плаща!
06.01.2021 13:57 / Отговор
кесо Румба, не им се давай, направи няколко коремни за самочувствие и размахай "юнашкото" си партизанско юмруче на "враговете" дето "много знаят". Кажи, че за всичко са виновни "мутрите на власт", включително и за твойта глупост и простотия. Обещай на избирателите, че ще поумнееш веднага кога "ония" бъдат свалени от власт щот сега нещо ти са на карък.
06.01.2021 14:04 / Отговор
Dundaky Др. Радев е с железни тестове - PCR тест отрицателен, повторен IQ тест също отрицателен.
06.01.2021 15:08
Надблюдател Явно на Фатмакът Радев му се привиждат избори,ако може ... "Онези" да ги няма!
06.01.2021 22:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още