Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Васил Тончев, „Сова Харис“: ВМРО ще играе важна роля за десния блок в следващия парламент

Мрежата

Васил Тончев, „Сова Харис“: ВМРО ще играе важна роля за десния блок в следващия парламент

Снимка:

Нели Златева, flashnews.bg

– Ясно от последното проучване на „Сова Харис“ е, че големите партии традиционно ще окупират първите места. Давате третото място на „Има такъв народ“. Това изненада ли е и от какво зависи?

Не е изненада третото място на партията на Слави. Това вече го регистрираме в проучванията си за пореден път през последните 4-5 месеца. Третото място вече се втвърдява. Първоначално мислехме, че е възможно подкрепата за Слави да е на база симпатизантите му като зрители, не като политик. Виждаме, че електората около него се втвърдява и тези, които казват, че ще гласуват за него вече са твърдо решили. Висок ще е резултата му и ще се бори за третото място с ДПС.

– Кои от малките партии според вас ще минат 4%-товата бариерата и ще влязат в парламента със сигурност?

7 партии са над 4%. Четирите, които са сигурни са- ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Има и три партии над 4% - Демократична България -5,6%, ВМРО 4,7% и „Изправи се! Мутри вън!” - 4,7%. Под границата, но със значителна подкрепа са Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ. Протестният вот тръгна към две посоки - към партията на Слави Трифонов и другата посока е към „Изправи се! Мутри вън!”. Ако има заплаха за малките партии- то това е ниската избирателна активност. При ниска активност те няма да влязат.

– Колко партии ще са необходими за съставяне на стабилно мнозинство?

Минимум ще са необходими 3 партии, но най-вероятно ще бъдат 4.

– Ще има ли партия, която само ще подкрепя, без да е директно във властта?

ДПС със сигурност ще имат такава роля, ако се наложи. Слави въпреки, че ще е трета политическа сила, няма да играе такава роля, защото се е обявил срещу статуквото. Демократична България може да застане от едната или другата страна, но виждаме, че искат да бъдат с протестния вот. Могат да ни изненадат, но ще подведат хората, които са ги подкрепили.

– Какви са възможните конфигурации предвид твърдото анти-Борисов поведение на ДБ и Изправи се.бг?

На база на техните предизборни декларации виждаме два блока-десен и ляв. В дясно ще се оформи коалиция с ГЕРБ, ВМРО и Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ, стига да влязат в парламента. Те ще разчитат на някаква подкрепа от ДПС. Те се заобикалят и от двете страни, но ще са трудни за заобикаляне, тъй като ще имат значителен резултат.

Демократична България, „Изправи се.бг! Мутри вън! и „Има такъв народ“ определено ще се коалират с БСП или ще съставят някакъв съюз. Те действат координирано. Стига всички формации да влязат в парламента.

– Успешен ход ли е решението на ВМРО да се явят самостоятелно на изборите? Те ли ще оберат патриотичния вот?

Успешен или не ще се разбере след изборите. Засега влизат и имат желание да се позиционират като основната патриотична формация. Тяхната ориентация е твърдо в дясно на базата на управлението, в което участват и сега. Оформят се два блока и за десния блок ВМРО ще играе важна роля, за левите „Изправи се.бг“ ще играят същата роля.

Какво в посланията на малките партии ви прави впечатление и в коя от тях виждате експертен потенциал?

Има експерти, те избраха в листите да има голяма гражданско участие. Привлякоха лекари и други специалист, може юристите да са малко. Има подбор, но въпросът е идеологическата платформа и визията за развитие. Това е смущаващо, че няма задълбочен анализ както на малките, така и на големите партии.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още