Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Виктор Папазов: Спомних си вчера за фараона Иво…

Мрежата

Виктор Папазов: Спомних си вчера за фараона Иво…

Виктор Папазов: Спомних си вчера за фараона Иво… - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Виктор Папазов, основател на БФБ

Спомних си вчера за фараона Иво. Първата „среща“ беше през 1992, когато по Витошка ме подмина бавно една много, ама много дълга американска лимузина. Спря на 50-ина метра и от нея излезе един мъничък мъж. Оказа се президентът на прочутата тогава Източно-Западна Международна не знам какво си. Забавна гледка беше. Малък човек, огромна лимузина. Сигурно е някакъв компенсаторен механизъм. Едни с коли, други с дрехи, трети с автобиографични книги в прослава на себе си …

Втората среща с фараона беше няколко месеца по-късно. Покани ме на обед в скъп софийски ресторант да ме убеждава да пуснем акциите му на фондовата борса. Обясних му правилата – баланси, отчети и плащане на такса. Побърза да ми обясни, че и двойна такса е готов плати, гледайки ме втренчено … дебелашки намек. Виж за балансите и отчетите, нещо не беше ентусиазиран и така и не ги даде. Разбира се, не беше допуснат за търговия на БФБ. Същото се случи и с един друг „фараон“ – Майкъл Капустин. Този даже го вкарахме да полежи.  А, без прозрачност, капиталовия пазар става жертва на всякакви пирамидални (Понзи) схеми. Както стана преди години във Варна. Бая народ изгоря със спестяванията си тогава.

Затова през 1995 година водихме тежка битка да има Комисия, която да регулира пазара. Защото не бива да купувате акции на дружества, които не са допуснати до търговия на борсата. КФН, колкото и да е нефелна, все пак прилага някакъв контрол.

Ама що ли се при сетих да ви разказвам тези вехти истории? … Сигурно нещо ме е подсетило тези дни, ама какво ли? ….


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати