Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Явор Дачков: Няма такава държава, защото има такъв народ

Мрежата

Явор Дачков: Няма такава държава, защото има такъв народ

Снимка:

Явор Дачков в коментар, публикуван във в. „Галерия“

Слави Трифонов представи своя екип, с който ще участва на предстоящите парламентарни избори. Той направи това в начумерено изявление, написано от неговите сценаристи, което прочете с голямо усилие и лапсуси от аутокю в пряко излъчване от собствената си телевизия. Аутокюто представлява екран, монтиран пред камерата, на който се прожектира текста, а водещият създава илюзията, че го говори от себе си, докато всъщност го чете, гледайки в камерата.

С това се изчерпва и цялата компетентност на Слави Трифонов в политиката - той чете лошо чужди думи по чужда воля, за да вземе гласовете на избирателите и да ги даде на когото трябва, когато влезе в парламента. Стар, изпитан номер, който безотказно работи от десетилетия насам.

Слави Трифонов няма качества - той изглежда зле, не може да води свободен разговор, въпреки че това му е основната работа като тв водещ, защото има дефицит на интелигентност и непреодолими комплекси за малоценност, които избиват в смешен нарцисизъм, а през целия си живот е чел чужди думи от аутокюто. Неговото единствено качество е провинциалната амбиция, което за България винаги е било достатъчно, за да те изстреля на върха. Мисля, че има шанс да вземе много гласове на предстоящите избори, именно защото е нелеп и напълно неадекватен.

Идеите му за политиката, описани в референдума, са не просто глупави, а опасни и е пълна трагедия, че толкова много хора гласуваха за тях преди години. Това е интелектуална и духовна катастрофа при значителна част от населението, която с годините все повече се усилва, вместо да отстъпи място на зрелостта и разума. Да гласуваш днес за Слави Трифонов след 20-годишните му екранни усилия да издигне мутрите в култ и да легализира чалгата, обслужвайки най-отвратителното задкулисие в българската политика, е престъпление.

Хората в България масово се лепят като мухи на мед върху такава комбинация. Гледах изявлението му, когато представяше своите листи и не можех да повярвам, че ще се намерят хора, които да харесат тази грозна, изкривена от глупост и амбиция физиономия и вдървеното представяне на нейните проксита, рецитирайки от същото аутокю своите недодялани идеи за управлението на страната. Разбира се, че се излъгах.

Във форумите беше пълно с възхитени почитатели, които най-после са открили добри експерти и конкретна програма, които да подкрепят на изборите. Гламавост без край. Събрал Славчо Трифонов някакъв амбициозен и нарцистичен себеподобен народ и тръгнал да оправя държавата. Познавам поне трима от тези листи, които не могат да дишат Слави Трифонов, но са там, защото другите не са ги поканили, а не могат да живеят без публично внимание или ако не са в играта. Като влязат в парламента, ще бъдат напазарувани без проблем от всички, които предлагат власт, а от днешната им помпозност за програми и опозиционност няма да остане и следа.

За съжаление, има такъв народ. И именно този народ е виновен да няма такава държава. Това е манталитет, култура (или по-скоро липсата ѝ), незрялост, примитивизъм и разпуснатост, които разрушават всичко в името на личния селски кеф. Пръжки с лук и чалга. Няма друг хоризонт, каквото и аутокю да им сложат отпред, какъвто и костюм да им облекат, в каквото и студио да ги сложат. Жалкото е, че хора като Андрей Чорбанов, който седеше добре в началото на пандемията със своята ирония и скептицизъм, са се навили да бъдат шутове на Слави Трифонов, пак заради нарцисизъм и жадната амбиция да не слизат от екран. Това е генерален проблем в България.

Умните и красивите са готови да слугуват на простите и неприятните за едната мимолетна слава и усещането, че са в играта на властта. В интерес на истината не всички, но изключенията са единици.

Спомням си как преди двадесет години Слави увещаваше един от най-добрите български артисти (няма да конкретизирам в коя област) да отиде при него, за да правят заедно шоуто: “Ти ще хванеш интелигентните и умните, аз ще държа простите и ще сме много добре.” Човекът имаше себеуважение и му отказа без да се замисля, но горе-долу тази вакса се опитва да налучква и сега с листите си и ще успее. Положителната реакция у много хора в социалните мрежи е знак, че я е уцелил. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако нямаше Ковид и се беше пуснал по концерти с тъпата си чалга и отвратително пеене. Щеше да избие рибата - първо място, нов цар, спасител и т.н. Сега няма да има този шанс, но при стечение на обстоятелства и слаба избирателна активност е напълно възможно да изпревари БСП. Трудно, но не е невъзможно.

Във всеки случай Слави Трифонов ще има думата в определянето на българската политика след 4 април, което е пълен потрес и абсолютен знак, че алтернатива няма, скоро няма и да има. Честит трети март!  


Коментари (23)

Чорбанов е хибриден работник, какъвто е и Трифонов, какъвто подозирам е и Дачков. Ролята на шут на Трифонов му отива идеално. Иначе за част от народа е прав, за неговата разпуснатост и ниска култура, за това че няма алтернатива - също. Ако се отдалечим за погледнем картинката от дистанция и в контекста на кулминацията - опита за преврат от лятото ще видим каква е била ролята на Слави Трифонов през годините. Да поддържа и подсилва опростачаването на вкусовете, примитивност на познанието, псевдопатриотизма и профанщината. Те са благоприятна почва за манипулиране на масите. Най-важното - да изгражда симпатичен и романтичен образ на мутрите и гангстерите и да промотира тяхното поведение като път към успеха. Така че когато се завърнат отново, представителите на младото чалга поколение, непомнещи мутренските времена не само да не се изплашат, както биха направили родителите им, а да поискат да им подражават и дори да работят за тях. Изглежда все едно е помислено за всичко.
03.03.2021 19:26 / Отговор
Тартаковер Това е твоята истина, моята е доста различна. Известна и много вярна е максимата "Има твоята истина, моята истина и ..Истината!". Няма да споря с теб, безсмислено е. Нищо обаче не ме спира да те поздравя за смисления коментар, каквито в този сайт са изключителна рядкост.
03.03.2021 19:56
виж сега не мога да проявявам лицемерие. Това не ми е първият коментар тук, където смислените са ти рядкост. Съжалявам, че не мога да ти върна комплимента и ако ти одобряваш нещо по-скоро ще се замисля къде греша. Но поне няма да ти отговоря грубо. Само този път.
03.03.2021 20:32
Тартаковер . Не се замисляй,грешиш навсякъде. Основното, което съм написал, е в първото ми изречение. Не ти желая комплимента, поздравих те защото са рядкост прилично написаните коментари в този клозетен сайт. Изобилства простащината, повърхностното мислене, каруцарския стил. При теб отсъстват и това ми направи впечатление.
03.03.2021 20:42
Проф. Деримечков Дачков прави безмилостна дисекция на Трифонов, който е еманация на агресивната провинциална посредственост и амбиция без покритие. Дори президентът Радев, който има дори по-малко от семпли интелектуални способности, може да говори свързано и без аутокю. Още по-потресаващи в своята безпределна интелектуална инвалидност са т. нар. „сценаристи“, без които Трифонов не може да сглоби прилично изречение, но които са изумително неспособни да създадат нещо, което да излиза извън твърде ниският праг на разбиране и осмисляне на техният „шеф“. И понеже той самият не е в състояние да сътвори или съчини нещо, с което да посочи, че е в състояние да води дори и най-примитивна политика в която и да е област – обществена, икономическа, външнополитическа – с изявите си импонират само на най-примитивните и посредствени гласоподаватели!
03.03.2021 20:59
k Слафчу не може да обясни, че е станал на 54 г., а никоя, дори и най-грозната или алчна за пари жена не се омъжи за него и не му роди дете! Какво да говорим повече?
03.03.2021 21:09
Покажи всички
Един вече колебаещ се от ДСБ Браво това е вече втори политически анализ ,който харесвам от гн.Дачков при това даже не съм му фен.Анализът му е точен и правдив но за съжаление много малко хора ще го разберат при тая всеобща тъпотия е честит празник българи.
03.03.2021 20:32 / Отговор
Ееее „посмали манго“ пак се саморекламирахте „умните и красивите“ ами Тарта-та нали ви разбира Само хора без самооценка,могатда проявяват надменност,която ги прави смешни и запомнете го наѝ-после че не всички умни са красиви и не вссички красиви са умни,поогледаѝте се малко вие по между си.
04.03.2021 14:26
Защо? Защо не ви го туря на коментарите, събралисе лайнолизците на Гроб и псуват наляво и надясно.
03.03.2021 21:55 / Отговор
толкова прости и неграмотни тролове като тоя са само подбраните лично от Черепа.
03.03.2021 22:34
Гошко Бандитите боравят с добре проверени защитни реакции - президент, комунисти, божковци и други измислени от тях опасности, които могат да попречат на грабежа...
06.03.2021 12:47
Българин Много точно казано! Абсолютно съгласен!
03.03.2021 23:46 / Отговор
bullsheet Обикновено не чета писанията на Дачков - с него не мислим еднопосочно. Не мога, обаче, да не призная, че коментарът му за Славчо напълно се припокрива с моето мнение за него. Резултатите на изборите за партията на Славчо ще ме натъжат, защото ще покажат в числа размера на опростачването на народа ни. Казват още, че младите са му електорат, а това не е добра новина за близкото бъдеще на България.
04.03.2021 14:01 / Отговор
Да аз съм,точно на вашето мнение
04.03.2021 14:29
gero A нещичко за тиквите... може ли... така ... ако обичате ...
04.03.2021 17:22
краставицата Ми ти си се обадил. Какво повече за тиквите.
05.03.2021 08:56
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още