Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Задава ли се международен скандал с новите българските паспорти и лични карти?

Мрежата

Задава ли се международен скандал с новите българските паспорти и лични карти?

Задава ли се международен скандал с новите българските паспорти и лични карти? - Tribune.bg
Снимка:

Коментар на Стефан Ташев за Breaking.bg

Задава ли се сериозен международен скандал с новите български документи за самоличност, които от края на тази година трябва да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци ? С този въпрос се обърнаха към Breaking.bg служители на МВР.

За какво става дума?

В края на 2022 година бе подписан договор между МВР и немската компания „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз“, която заедно с родната фирма  „C&T България“ спечели през април 2020 година поръчката за изграждане на система за нови лични документи, стартирала през 2018 г. Сагата с подписването на договор се забави две години заради обжалвания на загубилата фирма „Веридос“

„От страна на МВР е направена необходимата организация и всички екипи са запознати със задълженията и отговорностите си при изпълнение на дейностите. От изпълнителя твърдят, че имат подготвени екипи у нас и в Германия „, заявява при подписването на договора ресорният зам.-министърът на МВР Моника Димитрова-Бийчър. Дали е така наистина?

При подаването на документите за конкурса фирмата, която е със седалище в Мюнхен, Бавария, е посочила, че фабриките й  за производство на документи за самоличност са на територията на ЕС.

Проучване на Breaking.bg обаче установи, че двете фабрики за лични документи или по-точно за бланките за лични документи-паспорти, шофьорски книжки и лични карти, на компанията се намират в сръбската столица Белград и Баня Лука, столицата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Двете държави не са членки на ЕС.

В тези фабрики фирмата произвежда лични документи за държави от Африка.

Според експерти процедурата по издаване на нови лични документи за държава от ЕС, с чип, изисква фирмата производител до края на тази година да представи тестови образци на тях, които да бъдат прегледани от специален орган-комитет към Европейската комисия и да получат одобрение от страните-членки. А фирмата производител да има сертификат „Секретно“ за ЕС и НАТО, както и нейните служители, за да произвежда лични документи за страни от ЕС. Интересно как фабриките от Сърбия и Република Сръбска ще получат такива сертификати, което поставя под сериозен въпрос възможността родните документи да се правят в страна извън съюза.

И това може да предизвика международен скандал. Според договора до края на 2023 година баварският консорциум и родната фирма трябва да са готови с тестовите образци на новите документи с чип.

А ако не получат одобрението на ЕК? Какво ще се случи? Ще се провали и без това забавената в годините поръчка? При обявяване й стойността бе за 240 милиона лева. Но това са цени от 2018 година и фирмата вероятно ще поиска индексация заради инфлацията. Докато траеха съдебните процедури по обжалването, цели 2,5 години, успя ли консорциумът да извади необходимите сертификати „Секретно“ на ЕС и НАТО?

Информирани задават и друг въпрос. Какво общо има българската фирма „C&T България“ с новите документи за самоличност, като компанията никога досега не се е занимавала с такава дейност? Справка в интернет показва, че компанията е участвала през годините в различни поръчки за доставка и монтаж на инфорационни системи и медицинско оборудване на болници, като тя е единствен дистрибутор за България на известна компания-производител на техника. Ползва ли се фирмата от покровителството на човек от сегашното политическо ръководство на МВР ?

А този човек от политическото ръководство на МВР има ли чадър от „силния човек в президентството“ Николай Копринков, секретар по вътрешната политика на Румен Радев. И е назначен в МВР, за да контролира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети