Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Законът е ясен: Радев не може да спаси Гешев

Мрежата

Законът е ясен: Радев не може да спаси Гешев

Законът е ясен: Радев не може да спаси Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Може ли Иван Гешев да бъде спасен от Румен Радев и Конституционния съд от гилотината на ВСС. Отговорът е категоричен – НЕ, пише BNEWS.

Колкото и да бави указа или връщането му неподписан на ВСС, Радев не би могъл да спаси главата на Иван Гешев. Хипотезата, че ако Конституционният съд образува дело по сезирането си от самия Гешев, че процедурата по махането му само с 13 гласа е нелегитимна, то тогава ВСС трябва да спре административно процедурата по свалянето на главния прокурор до произнасянето на КС, тази хипотеза е несъстоятелна, защото е уредена в АПК.

В член 54 се допуска такова спиране, но не е в случаите от Ал.2, точка 4, която гласи, че такова спиране е недопустимо до произнасянето на КС в случаите, когато то застрашава важни държавни и обществени интереси. А какво по-важно от държавния и обществения интерес има от това да има легитимен главен прокурор. Въпрос на известно тълкувание от ВСС, но със сигурност процедурата за махането на Иван Гешев ще приключи до седмица, колкото и да бави Радев първия указ и когато и да допусне делото за разглеждане Конституционния съд.

АПК: Процедурата на ВСС по импийчмънта на Гешев не може да спре, ако спирането застрашава важни държавни интереси!

Член 54 от АПК:

Ал. 1 когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон;

Ал. 2. Т. 4 Административният орган не спира производството в случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 4, ако спирането може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси.

Именно член 54 от АПК урежда най-гладко казуса със свалянето на главен прокурор от ВСС с променени адхок правила и при чакащо се произнасяне на Съда, за да няма вакуум в държава в нито един миг.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати