Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Защо католиците и православните християни празнуват Великден на различни дати?

Мрежата

Защо католиците и православните християни празнуват Великден на различни дати?

Снимка:

Текстът е изпратен от читателя на Tribune.bg Радослав Георгиев

Вероятно всяка година се чудите кога е Великден в България и защо на Запад много държави не празнуват по същото време. Католиците и православните християни почитат Възкресение Христово на различни дати, тъй като празникът се изчислява по различен начин.

На Първия вселенски събор през 325 година в град Никея е било взето решение всички християни да честват Великден в деня на първото пролетно пълнолуние или иначе казано първото такова след пpoлeтнoтo paвнoдeнcтвиe на 21 март. Разликата в датите на честването на двете църкви е, че ce изчисляват по paзлични ĸaлeндapи. Πpaвocлaвнaтa цъpĸвa oпpeдeля пpaзниĸa cпopeд Юлианския ĸaлeндap, a ĸaтoличecĸaтa - cпopeд Григорианския.

Юлианският календар се нарича така, защото е основан от император Юлий Цезар в 46-та г. пр.Хр. Той следва лунната година и според него всяка година има 365 дни и 6 часа. Това обаче е неточно, защото всъщност астрономическата година има 365 дни 5 часа 48 минути и 46 секунди. Разликата от 11 минути и 14 секунди означава неточност от 1 ден на всеки 128 години.

През XVI в. тази неточност се натрупва до 10 дни и затова тогавашният папа Григорий XIII е направил календарна реформа, според която денят 4 октомври 1582 г. е следван от 15 октомври. Така се компенсира разликата и се появява Григорианският календар.

Над 250 милиона са православните християни по света, които отбелязват Великден всяка година. Освен България, другите държави, които празнуват, са Гърция, Сърбия, Беларус, Грузия, Кипър, Македония, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Русия, Молдова и Украйна. Дори Ливан и Етиопия отбелязват празника на същата дата като България.

Великденските празници са любими за българите и през 2020 почивни дни са датите между 17 и 20 април. За съжаление,  тази година празникът ще е различен в контекста на извънредното положение и коронавируса, които ще попречат на хиляди българи да празнуват със семействата си.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още