Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Защо така, почитаеми интелектуалци? Наистина ли мечтаете да докарате на власт кървавочервения Радев?

Мрежата

Защо така, почитаеми интелектуалци? Наистина ли мечтаете да докарате на власт кървавочервения Радев?

Снимка:

От Фейсбук профила на Недялко Недялков

Интелектуалци с възвание Борисов, Гешев, Караянчева, Вежди и Кошлуков да подадат оставки.

Сред подписалите - талантливи хора, които познавам и уважавам.

Повече обаче типични представители на „прокопиевщината“ в изкуството. Членове и симпатизанти на „Да, България“, издържащи се с щедри грантове от „Америка за България“ и „Отворено общество“.

Жанрът „възвание на интелектуалци“ ме изпълни със сантимент. Върнах се в 1990 г., в първите месеци на вестник „Демокрация“, където започна журналистическата ми кариера.

Там във всеки брой пускахме по едно-две гневни подобни възвания на интелектуалци – я против Луканов, я против Петър Младенов, я против пуча в Москва, я за признаването на Македония, я за интеграция с НАТО…

Бяхме бурни, революционни времена, пълни с надежда и чисти пориви. Творците воюваха на „първа линия“, имаше смисъл, идея, ясна цел и алтернатива. А алтернативата бе само една – демокрация, измитане на тоталитарните практики, лустрация на ченгета и комунисти.

Сегашното „възвание“, уви, е тъжно епигонство.

И опасно.

И има контрапродуктивен ефект. Реанимира тоталитаризма и ченгеджийството.

Искат пет оставки – добре! Но мълчат за Румен Радев.

Артисти с либерални, прозападни възгледи настояват да си тръгнат премиера и главния прокурор, които гонят руските шпиони от София и разплитат прокремълските връзки на „Дондуков“ 2. В същото време не обелват и дума за персоналния президент на генерал Решетников и ГРУ.

Защо така, почитаеми интелектуалци?

Наистина ли мечтаете да бутнете Борисов и Гешев и да докарате на власт кървавочервения Румен Радев? Да върнете БКП, мимикрирала в БСП? Защо доброволно се поставяте в услуга на хибридната пропагандна война на Кремъл?

Какво си представяте, че ще се случи в България след оставката на едно законноизбрано със свободни избори правителство? Или не мислите чак дотам, вълнува ви само фанатичната персонална претенция – да се маха Борисов и толкоз…После кучета ни яли.

Това не е особено цивилизовано поведение и не подхожда на истински интелектуалци. Интелектуалецът гледа в перспектива, години напред, чертае пътища, гради мостове, обединява, а не разделя. Чуждо му е "хоровото", колективното мислене, декларативно-императивната намеса в реалността.

Да, нека преборим българската мафия. Но какво ще правим после с руската? За кой ли път в историята си съзнателно се подлагаме на Москва, обладани от реваншизъм и евтина партизанщина…

С две думи - ще повярвам в чистосърдечието на творците с "възванието", чак когато поискат и оставката на Радев. Дотогава ги таксувам в графата "превратаджии на каишка в Кремъл".  


Коментари (20)

кесо Недялко Недялков и напълно прав!
Интересно ако въпросните интелектуалци, сред които наистина има уважавани от мен хора, докарат със своя авторитет и влияние да управляват отвратителните персонажи които надничат на и зад протеста и България отново бъде принудена да преживее всички ужаси на комунистическото управление, те дали ще имат куража пак така публично и открито да поемат своята отговорност за това. Или ще се направят на ни лук яли, ни лук мирисали и ще си затраят като бълхи в гащи?
02.10.2020 17:47 / Отговор
От Константин Мишев: Интелектуалци, ама го карат по Димитровски – това е положението!
Литерати с колективна декларация – нямате ли лично мнение?
Бива ли човек....литерат или нелитерат... да подписва колективна декларация? Ще ме скъсате. Всичките 123 на брой. Ами като "интелектуалци" нямате ли собствено мнение и позиция? Или дето Радой Ралин викаше...."колективът най-добре прикрива, че теб за нищо не те бива".
03.10.2020 10:54
Да, и аз това се питам, кой ще поеме отговорност за последствията? Хубаво е че са се наредели така по списък. Превратаджиите нали си правят списъци с враговете на народа за да си отмъщават като дойдат на власт. Е, и аз си правя списъци с не толкова мракобесна цел. Искам после като дойдат техничките да управляват въпросните борци за справедливост да ми отговорят защо не изчезна корупцията, защо няма правосъдие, защо не сме по-проспериращи, а сме руски сателит. Защото така ще стане, и ако си "интелектуалец" си длъжен да го предвидиш. Ще отговарят ли те пред народа за избора си или ще се скатаят гузно точно "ни лук яли, ни лук мирисали"? Освен това не не мога да разбера какво им е на правил на интелектуалците Гешев?
03.10.2020 11:18
Ник А защо непрекъснато пробутвате този неморален алчен печалбар? Той ли е интеректуалецът в България?
02.10.2020 19:20 / Отговор
Абе, Ник! Вземи се скрий!
03.10.2020 04:46
ВИЗИРАНИТЕ "ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ" СА ПО-КЪРВАВО ЧЕРВЕНИ И ОТ ЛУМПЕНА РАДЕВ! ТОВА НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ?
ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!
ОЩЕ 25 ГОДИНИ ДО ИЗТИЧАНЕТО НА ЧЕРВЕНАТА ВОДА...
02.10.2020 19:22 / Отговор
Мила А сега не е ли комуничстическо управление? Всички бивши комунисти, деца и внуци на комунисти са на власт!
02.10.2020 19:22 / Отговор
25 години, Мила
02.10.2020 19:41
Ами, значи са си ваши кадри, защо искате да ги махате, а? Нещо издишаш Мила. Ходи пийни нещо и пак ела да пишеш, ама по-логично нека да е, а не ОПОРКИ от Кутев.
03.10.2020 04:50
Избирател Те, ако освен "интелектуалци" бяха също така интелигентни, щяха да са разбрали вече, че оставка няма да има. ГЕРБ и ОП най-напред ще изпълнят своя ангажимент към тези, които са ги избрали и ще довършат своя мандат. След това, ако избранниците на гореспоменатите и-ци спечелят изборите, нека осъществят исканията им.
02.10.2020 21:31 / Отговор
Няма да има оставка, но ще има затвор.
03.10.2020 10:53
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още