Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Няма да съдя Слави Трифонов за "смешник". На някои хора им липсват първите 7 години

Мрежата

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Няма да съдя Слави Трифонов за "смешник". На някои хора им липсват първите 7 години

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Няма да съдя Слави Трифонов за смешник. На някои хора им липсват първите 7 години - Tribune.bg
Снимка:

Интервю на Симо Русев, ПИК

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров говори пред изданието, след като срещу него имаше нападки от страна на шоумена Слави Трифонов. Трифонов го нарече „смешник“, защото е потърсил правата си по съдебен ред заради уронващи престижа му коментари в социалната мрежа.

- Г-н Тодоров, станахте национално популярен напоследък със съдебната претенция към съгражданина си Иван Киров, който ви квалифицира като „смешник“ в коментар в социалната мрежа фейсбук. После обаче преосмислихте тази си позиция и оттеглихте иска срещу него. Защо го направихте?

- За мен казусът е приключен. Считам, че беше грешка от моя страна да се изправям и да търся културен език, защото такъв явно не съществува. Това е било единственото мое желание. Аз не съм обидил никого в работата си вече 7 години като кмет. Не съм си позволил квалификации. И никога няма да го направя.

Единственото ми желание е било да има един открит и културен диалог, без значение къде се води той – дали в социалните мрежи, или на политическата сцена. Това е бил единственият ми мотив. За мен цялата тази истерия, че съм завел дело за 5000 лева, е преекспонирана. Не смятам, че съм извършил престъпление. Виждате как се възприе. Затова съм оттеглил претенциите си, за да не смятат хората, че аз съм някакъв нагъл човек, който едва ли не се опитва да злоупотребява с властта. Единствено съм търсил един нормален и културен диалог.

- Вие познавате ли го този човек Иван Киров, личен или политически е конфликтът ви с него?

- Не, не го познавам. Случайно се е случило. В голяма степен, знаете, във фейсбук има и организации. Затова го считам за грешка, когато са ме провокирали противозаконно, че съм се опитал да отговоря на всичките тези нападки, казвайки, че това не е вярно.

- Мислите ли, че действително става дума за организирана и целенасочена срещу вас политическа атака като управленец?

- Не мога да кажа дали това стои зад конкретния коментар, но такива има много. Знаете, в мрежите има тролове. Непрекъснато провеждат такива атаки. Така че не мога да кажа за конкретния случай и да твърдя, че е така. Но това се случва системно. И тази тема според мен предстои да се коментира – за социалните мрежи, които се ползват като политическо средство, като бухалка.

В много кампании сме виждали как се ползват тролове, плаща се на агенции, за да се занимават изцяло с това да очернят политически опоненти. В това няма никакви правила. Явно ще е така. Аз съм се борил за това да има нормалност. Затова не мисля, че съм извършил някакво престъпление с това, че съм потърсил правата си. Но пък може би е грешка, че съм го направил като политическа фигура.

- Нападащият ви текст беше твърде конкретен: „Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха. После пак го изберете…“ Имате ли ваш прочит на тази квалифицираща ви реплика?

- Не, в конкретика не съм се задълбавал. Юристите, които се занимаваха, са го правили. В крайна сметка аз не съм юрист, за да коментирам. Но за мен това беше обидно. Пак казвам обаче – оттеглил съм жалбите и за мен темата е приключена. Не искам да се занимавам с това.

- Ако сте изтеглили жалбите и исковите си претенции към този господин – Иван Киров, дали пък няма да заведете дело срещу Слави Трифонов, който си позволи в ефир да ви нарича „смешник“, да нараторства за ваша сметка и да се прави на морален съдник?

- Няма да го направя, защото виждате каква е вълната, когато човек си търси правото. Не искам да се занимавам с това. Имам много по-важни задачи във времето. Затова казах, че го считам като грешка, защото не искам да си губя времето с подобни неща. Оставям на хората сами да преценят за морала на всеки. Пак казвам, аз не съм обидил никого и не съм направил нищо на никого. Затова не се чувствам виновен. Да, потърсил съм си правата в даден момент. Това съм направил. Оставям хората да преценят сами и да дадат оценка.

- Вие сте политик, излъчен във властта от ПП ГЕРБ, а тя лансира в момента идеята за по-голям контрол над трафика в интернет срещу фалшивите новини и езика на омразата. Мислите ли, че подобна законова регулация би била уместна и ефективна, за да се предпази това пространство от подобни нападки?

- Регулациите са едната страна. Но най-важната страна, в която са ме възпитавали мен, това са първите 7 години. Тогава са ме възпитавали, че човек трябва да бъде културен и да се отнася с уважение към всички останали, без да накърнява тяхното достойнство. И това не е необходимо законодателството да го регламентира, за да го спазва всеки. Затова съм призовавал неведнъж за нормални отношения, за повече култура в политиката, в общуването. И това е мое верую, никой не може да ми го отнеме, че хората трябва да бъдат такива. Особено в 21 век, когато нямаме основание да бъдем арогантни и зли към всички останали. Ние наистина трябва да бъдем по-толерантни и по-нормални едни към други в отношенията си. Това е моето разбиране за нещата.

- Слави Трифонов си ви размаха пръст, като ви назидаваше, че сте избран да управлявате, а не да се държите като обидено „гадже“, имате ли усещането за себе си като дотолкова емоционално раним?

- Не искам да го коментирам. Оставям на хората да си преценят. Тук не става въпрос дали някой е емоционално раним, става въпрос за един нормален диалог и общуване на културен език, какъвто смятам, че трябва да имаме.

- Имате ли усещането за себе си като за успешен управленец?

- Това ще го кажат хората. Не искам да си правя самооценка, защото не би било правилно. Мисля, че хората са тези, които оценяват политиците. И те ще дадат мнението си.

- Ще се кандидатирате ли отново на предстоящите през есента местни избори?

- Това ще стане ясно след европейските избори през май. Тогава ще бъдат обявени всички кандидатури на ГЕРБ. Затова не искам да изпреварвам събитията. 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети