Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Журналист: Как двама министри се оказаха недосегаеми и непроверяеми?

Мрежата

Журналист: Как двама министри се оказаха недосегаеми и непроверяеми?

Снимка:

Нова схема за конфликт на интереси и обвързаности между харвардската група на Асен Василев и Кирил Петков изплува в мрежата. След като журналистът Владимир Зарков със свои въпроси разкри как прилагат принципите за публичност, прозрачност и професионализъм служебните министри на финансите и икономиката, вече в мрежата се виждат и други зависимости в действията им. Шумно прокламираните проверки в търговски дружества няма да бъдат обективни, а вече се контролират от конкретната група в режим на конфликт на интереси и прикриване на стари злоупотреби.

Така например Валери Андреев - бивши директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ), който е свързващото звено по сделката между Асен Василев и Кирил Петков за право на строеж на Волаком в зоната в Божурище е отново действащо лице. Той е назначен за председател на комисията, която проверява НКИЗ, заедно с експерти от АДФИ. В същото време тези експерти са пряко подчинение на Виолета Лорер, ресорен заместник на Асен Василев, отговарящ за АДФИ. Валери Андреев трябва да провери и сделката, която е сключил на база на подписания сертификат от Асен Василев за инвестиция на Волаком.

Изпълнението на Сертификата трябва да бъде потвърдено от новоназначения обратно шеф на Българската Агенция за инвестиции. Дали това ще стане – вече е ясно. Валери Андреев който и съветник в Министерството на икономиката едва ли ще провери сам себе си. Това няма да се случи и от експертите на АДФИ, които са на подчинение на Асен Василев и Виолета Лорер. Причина за това е и обвързаността на харвардското лоби в управлението на евросредства, което се вижда от схемата, публикувана от Зарков.

Стамен Янев едва ли би проверил и той сделка на прекия си началник Кирил Петков. Още по-тежък е конфликта на интереси при шумно оповестената проверка на от Кирил Петков на Държавната консолидационна компания. Председател на групата за проверка е Даниел Лорер, който заедно с експерти от АДФИ трябва да провери компанията. Така от една страна той е шеф на работната група с експерти от АДФИ, а от друга страна съпругата му Виолета Лорер, назначена от Асен Василев ръководи ресорно същите експерти от АДФИ.

Фейсбук/Владимир ЗарковФейсбук/Владимир Зарков

Връзките в сделки, в схеми с евросредства се разширяват и при наредените проверки от служебния кабинет. А колко обективни ще са те? Нещата се заплитат и с още една новоназначена съветничка на Кирил Петков, която участва в проверките. Това е бившата заместник-министърка на икономиката Даниела Везиева, която била директор в борда на Института по маркетинг, който в момента е дъщерно дружество на Държавната консолидационна компания.

По времето, когато е била заместник-министър, тя е наредила на дружеството да наеме апартамент под наем, който тя да ползва без пари. Нещо повече за нейния период на управление дружеството не внасяло дължими вноски към държавния бюджет, доказано с доклад от АДФИ. Колко ли обективна ще е проверката на Везиева на собствените си действия, заедно с експертите от АДФИ, които са под контрола на Василев и Виолета Лорер?

Така докато няма парламент, няма и контрол, а шумно обявените проверки имат цел да прикрият действията на проверяващите и да доведат до поредния цирк или комедиен скеч организиран от служебните министри.  


Коментари (21)

глас в пустиня Активизирането на протестите срещу главния прокурор също спомагат за измъкването на горепосочената група от проверки и правосъдието, тъй като едно самосезиране на прокуратурата би довело до неистов вой от иначе рехавите протестъри.
11.06.2021 13:04 / Отговор
Мицева Като слушам какво говори Кьовеши в момента, смятам, че и за тия двамата служебни министри, а и по принцип, ще са ни необходими още по-специализирани съдилища! Човек започва да се пита и защо ли няма членове в НК за глупост с взлом /по покойния Тони Филипов, д-р/, на фона на нивото на т.нар. български журналисти??!!
11.06.2021 13:15 / Отговор
attropo Всичко се е знаело предварително и е направено съзнателно от зеления чорап!Да не сме в първобитния век и да няма информация?!?
Това са същите ПРОСТАЧЕТА като царските *юпита* - хвани едното,отрежи главата на всичките!
Но от ХУНТАТА НА ПРОСТАЦИТЕ какво да очакваш?!?
11.06.2021 15:18 / Отговор
Бай Христо от Добрич Народна поговорка: -Алваджия за бозаджия!
11.06.2021 15:43 / Отговор
Сев Чорапа нали за това ги подбра с конкурс по некадърност.
11.06.2021 16:06 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още