Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Журналист пита: Кои са българите от „журито“ на „Репортери без граница“, класирали страната ни на 112-о място по свобода на словото?

Мрежата

Журналист пита: Кои са българите от „журито“ на „Репортери без граница“, класирали страната ни на 112-о място по свобода на словото?

Журналист пита: Кои са българите от журито на Репортери без граница, класирали страната ни на 112-о място по свобода на словото? - Tribune.bg
Снимка:

Във връзка с информацията, че България от 111-о вече е на 112-о място в тазгодишната класация по свобода на словото, позиция изрази Румяна Лечева, кореспондент на БТА в Стара Загора:

"Искам думата!

Искам думата в името на децата си и на родината си. В името на авторитета на професията, която съм избрала. Живея в Република България и категорично искам да заявя, че като журналист не съм цензурирана от работодателите си, винаги съм имала достъп до информация, не съм малтретирана или заплашвана в Областна дирекция на МВР в Стара Загора.

Повод да изразя моята позиция е странният, но закономерен начин тази година България да се срине с още една позиция в годишната класация на „Репортери без граница“. На картата на света, направена от неправителствената организация за световната класация на свободата на словото, откриваме нашата страна на 112-о място. Страната ни остава на последно място по този показател не само в целия Европейски съюз, но и в Европа – с изключение на Турция, която тази година се нарежда на 153-то място. За мен е необяснимо как остават пред нас в класацията Словакия, в която бившият министър-председател Роберт Фицо определяше журналистите като „прости и глупави хиени“, както и Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита. Никой не може да ме убеди, че в България ситуацията е по-трудна от африканска държава, в която има действаща държавна цензура върху медиите.

Да, има единични случаи на журналисти, които са задържани при определени ситуации, но впоследствие обикалят телевизионните студия и дават гласност на проблема, както и на позицията си.

Категорично не съм съгласна със 112-о място, което е отредено на България по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Данните, анализирани в допитването, които измерват достъпа до информация и пречките при отразяване на новини, посочват опити и мерки за ограничаване на свободата на журналистите. Констатация, с която не съм съгласна и искам да опровергая.

Аз съм журналист от 30 години. Преди 1989 г. бях сред тези, за които тази професия беше забранена. За да следваш журналистика, беше необходимо да имаш препоръка от ГК на БКП. Като дъщеря на православен свещеник аз започнах трудовия си стаж като работник във фабрика „Наслада“, върху която днес се издига МОЛ „Галерия“. С много труд, амбиция и постоянство успях да се наложа след 1989 г. като кореспондент от Стара Загора на вестник „Демокрация“, БНТ и БТА.

Убедена съм, че днес нямаме право да мълчим, защото България е страната, в която живеем, в която живеят децата ни. Аз и моето семейство не се чувстваме обитатели на „Планетата на маймуните“. Когато ми гостуват приятели от чужбина, възкликват колко по-хубава е България, колко по-привлекателна е Стара Загора.

За мен класацията на „Репортери без граница“ е скандална, невярна и резултат от анонимни оценки. Кои са източниците, за да се направят тези изводи? Каква е методологията, която разчита общественото доверие за свобода на словото в България?

В нашата страна няма убити колеги или такива, които да са в затвора заради публикации.

Фактите са следните. Неправителствената организация „Репортери без граница“, основана през 1985 г. във Франция, изпраща 87 въпроси на местни журналисти, социолози и адвокати от 180 страни. Те се превеждат на 20 езика, сред които освен български са и корейски, китайски, арабски. Най-много са питанията за заплахи за насилие и заплахи на журналисти. Останалата част от въпросите са за усещането за плурализъм, медийна независимост, обществена среда и автоцензура.

Познавам лично повече от колегите си в региона. Досега не съм се срещала с колега, който да ми заяви, че е отговарял на въпросите на „Репортери без граница“.

Тази седмица ние разбрахме, че България е на 112-о място по свобода на медиите, но не знаем как е направен подборът и източниците на информация и дали те не гравитират към определи олигархични или кандидат-властови кръгове. Още по-неразбираемо за мен е кои са адвокатите и социолозите, които участват в анкетата на френската неправителствена организация.

В България, в Европа, както и в целия свят, медиите се намират в труден период, резултат от пандемията и икономическата криза. Факт е също, че има анонимни сайтове, за които се знае, че са спонсорирани от определени олигархични кръгове, преследвани от българската прокуратура и зад които стоят мощни икономически и политически интереси. В България фалшивите новини все още не се санкционират от строгите европейски закони.

Чувствам се унизена от нашето мълчание, от мълчанието на журналистите и публично протестирам срещу незаслуженото ни 112-о място.

Време е да разберем имената на тези, които са факторите, определили това незаслужено според мен място в медийната класация. Имената им трябва да бъдат обявени. Сътрудниците на „Репортери без граница“ трябва да бъдат идентифицирани. Това е истинска свобода на медиите.

Пиша тези редове на 20 април, на тази дата Иван Богоров е издал първи брой на първия български вестник „Български орел“ в Лайпциг.

Днес знаем кой е Иванчо Хаджи Пенчович, член на русенския градски меджлис от 1868 до 1877 година, участник в правителствената съдебно-следствена комисия, която издава смъртната присъда над Васил Левски, избран депутат в Учредителното събрание и член на Държавния съвет и Върховния съд на Княжество България.

Гордеем се с генерал Владимир Вазов, героя от Дойран, който през 1936 г. пристъпва с гордост железните порти на Бъкингамския дворец, отворени за него. Не сме забравили Иван Гешов, поканен на чай при легендарната английска кралица Виктория заради брилянтното си владеене на английски език.

Нека си спомним за тях и за техния пример, който е оставил следа в историческата ни съдба.

Всеки един от нас трябва да направи своя избор: да мълчи и да приеме класацията на „Репортери без граница“, или да протестира.

Аз избрах публично да обявя позицията си и да искам ясен отговор на въпроса: Кои са българите, които са участвали в проучването на неправителствената организация и чия позиция изразяват?

Румяна ЛЕЧЕВА, кореспондент на БТА в Стара Загора


 

Автор

Коментари (13)

Ами кои са - хем са от медии, които смятат себе си за най-свободните, хем пишат лошите оценки... Поне да заявят, че оценяват най-вече своя работодател.
23.04.2021 10:38 / Отговор
112 Комунетата на Костов много пищяха за "къщата в Барселона". Оказа се

"Александър Чаушев: Къщата в Барселона е моя, не на Бойко!"

Ако се поразровите из нета пък ще научите, че същият Чаушев е, или е бил в управителните тела на Софарма и Монбат. Дефилирал е и в управата на Лукойл.

Та таквиз ми ти ЛЪЖИ. 112 място е твърде много за Дневник, а от вчера и за епицентъра на мадам В. Бойкикиев и сродни души били в американското посолство - информирания Бабикян ряпа да яде.
23.04.2021 11:21
Тартаковер Как смята уважаемата журналистка, тази медия, в която е публикувала писанието си, свободна ли е ? Не е ли зависима от собственика, който плаща заплатите, назначава, уволнява несъгласните с него, раздава премии на угодните писачи ?
Такива журналисти, които " имат собствено мнение, но не са съгласни с него ", заслужават ли място по-предно от 112 и заслужават ли друго определение, освен мисирки ?
23.04.2021 10:54 / Отговор
?? А ти как смяташ бе, Тракторчо, свободно ли пишеш "в тази медия"?
23.04.2021 11:12
ТАРТАКОВЕР.. Е НАЙ-ГОЛЯМАТА МИСИРКА..... .
КОНСТАТИТАНО ОТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ.......
23.04.2021 11:51
Татулова И да се знае, че има четири власти - законодателна, изпълнителна, съдебна и корпоративна! Медиите не са четвърта власт, а рупор, острие, мегафон, охранителна фирма на корпоративната власт, тъй като издателите на медии са предимно бизнесмени, много често с противоречива биография и оцапано реноме! И т.н. обществени медии не правят изключение! Нещо повече - БНР, БНТ и БТА са подчертано антиправителствени, особено от 2009 г. насам, понеже началниците им бъркат коректив с опозиция, но винаги в полза на лични интереси и партийни обвързаности!
23.04.2021 12:06
attropo самият факт,че всеки ден си изкензваш мнението тук без никой да те затрива или *банва* - което е редовна практика на *най-честните и свободни медии* - *мЪдиЪпул* и *днеФникЪ* на червения приватизатор прущопиефъ,говори за свободата на мненията в ТАЗИ МЕДИЯ.
Ако се съмняваш - бегом в онези лиляво-пембени клоаки!
Абсолютно права е авторката - нека тези *джурналисти* излезат с лицата си!Кой и къде ги е бил,затварял,стрелял,заплашвал!
Впрочем,аз досега не съм попадал на някой от взимащите мнения за каквото и да е,независимо от коя агенция е!
Нито някой от моето семейство или познати!
Голям карък съм,май!!!
23.04.2021 12:25
Stefan Каква свобода на словото днес? Това клише умря още преди 20 години.
Всеки в джоба си носи целия свят. За секунди достъпваш, която и да е инфо централа.
Тези хора малоумни ли са, или да?
За минути можеш да свериш кое какво е. Има интернет на цената на семки и бонбонки. Има стотици каналир хиляди възможности.
Педерунгели са съставителите на тези гнусни инсинуации, и това е.
23.04.2021 14:13
Покажи всички
Неравноделни идиоти Биволи,жаби,велета,дебели пауни,свободни европейци,смилови даниеловци,карбовски цигановеди,дневни лексикони и арменски информирани са говедата,които мразят всичко българско и правят и невъзможното,за да ни натикат в дъното на нормалните държави,защото се хранят с омраза и консумират само мръсни пари!
23.04.2021 10:57 / Отговор
Татулова Чест и почитания за позицията, г-жо Лечева!
Има свобода на изразяването и за нея има директива на ЕС! България с тази директива няма проблеми!
Свобода на словото, обаче, от години е нещо, за което няма дефиниция, но с нея успешно можеш да замеряш властта! Ако не е зловредна интерпретация на финансово закъсали сайтове и сайтчета, които се продават на олигарси и партии голи голенички, то тя засяга само и единствено журналистическата гилдия! Свободни ли са журналистите да пишат за всичко, включително за далавери на издателите си, има ли цензура и автоцензура! Алкохолици, пардон, Репортери без граници е класическа група за натиск срещу легитимни правителства и източник на финансиране в държави, в които свобода на словото е под въпрос, но според тях! Качиш ли се по-нагоре в класацията и грантовете намаляват! Норвегия била на първо място! Горещо препоръчвам норвежкия сериал "Вистинг", който хвърля обилна светлина върху случващото се в тамошните медии!
23.04.2021 11:58 / Отговор
Татулова Чест и почитания за позицията, г-жо Лечева!
Има свобода на изразяването и за нея има директива на ЕС! България с тази директива няма проблеми!
Свобода на словото, обаче, от години е нещо, за което няма дефиниция, но с нея успешно можеш да замеряш властта! Ако не е зловредна интерпретация на финансово закъсали сайтове и сайтчета, които се продават на олигарси и партии голи голенички, то тя засяга само и единствено журналистическата гилдия! Свободни ли са журналистите да пишат за всичко, включително за далавери на издателите си, има ли цензура и автоцензура! Алкохолици, пардон, Репортери без граници е класическа група за натиск срещу легитимни правителства и източник на финансиране в държави, в които свобода на словото е под въпрос, но според тях! Качиш ли се по-нагоре в класацията и грантовете намаляват! Норвегия била на първо място! Горещо препоръчвам норвежкия сериал "Вистинг", който хвърля обилна светлина върху случващото се в тамошните медии!
23.04.2021 11:58 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети