Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Журналистът Райко Байчев: Коронавирусът попадна в средата на свръхинформацията

Мрежата

Журналистът Райко Байчев: Коронавирусът попадна в средата на свръхинформацията

Снимка:

Журналистът и писател Райко Байчев във Фейсбук

Преживелите Чернобил знаят какво е информационна завеса. Голямо и безспорно зло.

Но коронавирусът попадна в друга среда, съвременна - на свръхинформацията. И това, че свръхинформацията е за предпочитане, не значи че няма опасни последици.

Социалните мрежи форсираха алгоритмично повечето достижения на ХХ-ти век. Сред тях, разбира се, и медиите - заради способността на новинарското съдържание да генерира огромен трафик.

В момента обаче за пръв път виждаме как алхимията между медийна информация и социални алгоритми, навинтени да изпомпват докрай всеки Трендинг Топик, действат по отношение на вирус. Никак не изглежда безопасно.

Иронията: популярната дума Viral не е метафора. Коронавирусът е Вайръл. От това може да произтекат ефекти на доминото, чиито следствия са непредвидими. Не зная доколко вирусът е застрашителен - това могат да кажат само медицински лица и нека слушаме единствено тях. Но припомням, че медиите, сами по себе си обиграни в производството на страх, от поне пет години действат на стероиди заради социалните мрежи.

Този захват между журналистическа информация, поставена в ускорителя на технологичната революция, ме притеснява не по-малко от самия вирус. Силициевата долина направи така, че да всмуче огромни човешки басейни в няколко платформи, за да умножи капиталите си, но никога не сме проверявали какво става ако в тези басейни се инфилтрира вайръл за вирус. В този контекст е добре човек да се осланя на назадничав здрав разум.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив