Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
 1. Начало
 2. Мултимедия
 3. Арт Галерия „Нюанс“ представя вълнуващите „Мълчания“ на Бойко Колев

Мултимедия

Арт Галерия „Нюанс“ представя вълнуващите „Мълчания“ на Бойко Колев

Снимка:

Художникът изгражда майсторството си след години рисуване на копия и изследване творбите на големите световни майстори

Арт Галерия „Нюанс“ ни измъква от шума и хаоса на забързаното ежедневие, за да ни срещне с изкуството на един от първите хиперреалисти в България, а именно Бойко Колев. Талантливият художник насочва вниманието ни към малките неща в живота, към това,  в което рядко откриваме красотата. Той определено умее да естетизира ежедневното и да го направи забележимо. Според него малките неща, различно осветени, стават одухотворени и се превръщат в големи неща.

Маниерът на рисуване на Бойко Колев по някакъв начин напомня старите майстори. В произведенията му всеки детайл е изпипан до съвършенство, те са изпълнени с финес и елегантност.

Настоящата изложба на художника в галерия „Нюанс“ носи символичното заглавие „Мълчания“. В нея Бойко Колев се сражава с шумотевицaта, която ни заобикаля. Картините му не са тихи, а мълчаливи.

„Заглавието дойде впоследствие. Защото аз започнах да правя сенки и отражения. Как всъщност се случва процесът на работа, който е пред едно бяло платно? Ти имаш идея и започваш да работиш. Започваш да организираш тази картина по някакъв начин. Тя е като малко дете. Започва да диша и да живее. В един момент започва да се съпротивлява на тебе. Творческият процес е като възпитанието. Ти възпитаваш, то се съпротивлява. Накрая смятам, че картината ме побеждава и аз решавам, че я зарязвам, тоест тя ме побеждава и решавам, че е до тук. В следващата ще гоня още неща по някакъв начин. Когато вече произведенията са в галерията, започва този мълчалив контакт с хората. Затова ги кръстих „Мълчания“, защото накрая ми приличаха на мълчаливи картини. А аз работих сенки и отражения, съвсем друга беше идеята. Обаче в един момент тези картини млъкнаха и не искаха да кажат нищо на мен, съпротивляваха ми се. Така реших, че те вече искат да си говорят със зрителя. Този диалог е безсловесен. Заставаш пред една картина и си говорите. Точно там се получава обратната връзка“, споделя за Tribune.bg Бойко Колев.

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

„Аз нямам конкретни философски послания към публиката. Това са неща, които мен са ме впечатлили и съм ги направил, оттам нататък картини и публика си водят диалога“, допълва той.

А този диалог, това преживяване ражда емоции и чувства, които са различни и уникални за всеки един човек и точно в това се крие магията на изкуството.

По думите на художника картината винаги побеждава своя създател.

„Ако ти я победиш, няма да водиш нова битка, значи си съвършен, успял си“, категоричен е той.

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“                    Арт Галерия „Нюанс“

Като едни от най-гениалните художници в света, от които се е учил, и Бойко Колев е самоук.

Художникът изгражда майсторството си след години рисуване на копия и изследване творбите на големите световни майстори. Сред тях са  Леонардо да Винчи, Рафаело, Брьогел, Ван Гог, Клод Моне, Салвадор Дали, Рене Магрит и много други.

Именно като майстор на копия през 2005 г. той представя първата си изложба в галерия „Париж“ – „Пресъздадено“ (копия на картини и рисунки от Леонардо да Винчи). Изложбата е открита от големия изследовател на творчеството на Леонардо – Цветан Цеков – Карандаш.

„Всички имаме любов към старите майстори. То е някакъв вид приемственост. Изображението е много важно за мен, техниката е много важна, начинът, по който се постига тази мекота е много важен. Когато видя мекотата в картинити на големите художници, на мен ми спира сърцето. Няма как да не повтарям старите майстори“, разкрива още художникът.

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Арт Галерия „Нюанс“Арт Галерия „Нюанс“

Страстта на Бойко Колев е Мона Лиза. За нея твърди, че е най-голямото предизвикателство в изобразителното изкуство. Любопитен факт е, че първото копие на великата творба, нарисувано от нашия майстор е изгубено.

„Още от малък ме е погледнала тази картина и аз съм я погледнал, и си мълчим до ден днешен, и се опитвам да я повторя. Тя е нещо неповтаряемо за мен. Леонардо е свършил нещо невероятно. Най-вероятно съм усетил самия Леонардо. Аз съм си говорил с Карандаш, който беше забелязал нещо впечатляващо.Ако и Вие погледнете по-внимателно, ще видите,  че тя гледа над дясното Ви рамо, не Ви гледа Вас, кооето притеснява. Тя гледа някой друг, който е зад Вас. По този начин Леонардо режисира тази картина така, че той Ви вкарва в самата картина. Защото гледайки зад вас, значи има още някой, нещо се получава около Вас. Вие сте вече вътре. Самата техника е уникална. Тази загадъчна усмивка е различна от всеки ъгъл. Знаете, че всъщност картината е създадена по поръчка на Франческо дел Джокондо, който е искал портрет за своята бременна съпруга – Лиза дел Джокондо, известна още като Лиза Герардини и Лиза ди Антонио Мария Герардини. Той обаче не харесва това, което е направил художникът и след това Леонардо работи още четири години по нея, като успява да направи тази холограма в образа, която е магична“, разказва Бойко Колев.

Той говори с възхищение за художниците, които е пресъздал. Удивително точните му копия са изложени в десетки галерии по цял свят. Въпреки успехите, които има в световен мащаб, не крие, че малко съжалява, че не е бил приет в Художествената Академия. Точно това обаче, може би го прави толкова неповторим.

„Имах злощастието да не ме приемат два пъти и тъй като много ми се искаше, започнах да се занимавам с това и това правя. Сега смятам, че имам най-хубавата професия на света. Мисля, че няма по-хубава професия на света“, споделя през смях художникът.

Днес авторските произведения на Бойко Колев са обект на интерес в България, Холандия, Франция и САЩ.

А ако искате да поговорите с неговите „Мълчания“, можете да го направите до 7 март в  Арт Галерия „Нюанс“ в столицата на ул. „Иван Денкоглу“ No 42.                                                                                                                                              


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още