Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Да се върнем към безгрижните детски дни с „Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

Мултимедия

Да се върнем към безгрижните детски дни с „Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

Да се върнем към безгрижните детски дни с Портрети и пейзажи на детството от Гергана Минкова - Tribune.bg

Детството за мен е една носталгия, която винаги ме съпътства. Това съм аз, признава художничката

В тези драматични дни на пандемия и тотален локдаун Арт Галерия „Нюанс“ отново намира начин да ни измъкне от монотонното и напрегнато ежедневие с нещо за душата, като представя вдъхновяващата изложба на младата и талантлива художничка Гергана Минкова – „Портрети и пейзажи на детството“.

Гергана ни връща назад в годините, за да се потопим в уюта, чистотата и невинността на най-хубавия период от човешкия живот, а именно детството. В картините си тя умело е пресъздала онази жизнерадост, чувствителност, неподправена емоция, чистосърдечно удивление, свобода и безоблачни дни, присъщи за детските години.

„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

„Това за мен е едно спасение. Не се опитвам да внуша някакви сложни неща от живота. Това просто са обикновените неща, които наблюдавам всекидневно – хората, улиците, най-вече на село. Там намирам утеха,  спокойствие и вътрешен мир. Детството за мене е една носталгия, която винаги ме съпътства. Това съм аз. Това, което рисувам, това е моето усещане за живота, една честност и чистота, които непрекъснато търся в работите си, най-вече максимална искреност. Не е много лесно, защото, когато си чист и честен, обикновено има и много болка и неща, които тлеят още оттогава, от детството. То е един вид молитва и опрощаване към мен самата, прошка към мен самата, защото непрекъснато се връщам назад, за да мога да продължа напред. Настоящето е изградено точно от това“, разкрива за Tribune.bg художничката за емоциите, които са я провокирали при създаването на всяка една творба.

„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

Тази изложба е един архив от артефакти, който художничката изгражда, за да въплъти в реалността безгрижния дух на живота, преди да бъде опорочен от прищевките на възрастните.

Освен пъстри пейзажи от детството, Гергана Минкова ни показва чрез вълнуващи портрети и самите деца, всяко със своя характер, емоция, чувствителност, индивидуалност и неповторимост.

„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

„Миналата година имах идея да направя на голям формат много портрети на деца. Имах късмета и щастието, че дъщеря ми ходеше на детска градина и имах контакт с повече дечица, връзката с родителите им, разбира се, беше задължителна, тяхното съгласие. Децата идваха вкъщи и аз ги рисувах. Скоро след това обаче настъпи първата вълна на епидемията и нямаше как. Оттеглих се в пълна изолация на село. Там обаче няма деца, има само възрастни хора и наесен, когато ме поканиха в „Нюанс“ започнах да правя пейзажи. През февруари обаче отново се върна този мой импулс към детските портрети, разрових се из папките си и извадих стари творби, които не съм си мислила, че ще показвам. Беше някаква необходимост да го направя. Като някакво спасение за мен, но отправено и към другите. Почувствах го като мисия, защото знам, че когато човек спасява себе си, може да спаси и останалите“, разказва още тя.

„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

За да се върне човек към детството, то непременно трябва да е било цветно и богато на красиви и весели спомени.

„Моето детство беше изпъстрено, светлина, много светлина. Споменът, който ми носи е моята майка, която идва срещу мен и я виждам цялата обляна в светлина. Това е нещото, което винаги ми дава такава сила и заряд. Свободни, тичащи, къпещи се в рекички деца. Мога да опиша детството си като Рай“, споделя Гергана.

Тя признава, че винаги в творчеството си се води от това, което й подсказва собствената ѝ интуиция, а темите и посоката, която да следва, идват в процеса на работа.

„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова„Портрети и пейзажи на детството“ от Гергана Минкова

Гергана Минкова е родена през 1981 година в град Пазарджик. След завършване на средното си образование следва в Частна Академия „Жул Паскин“. През 2001 година е приета в Националната Художествена Академия, специалност живопис в ателието на акад. Светлин Русев, проф. Ив. Мирчев и проф. Д. Минчева. През 2007 година се дипломира в НХА със степен магистър. Член  е на Съюза на българските художници. Спечелила е редица отличия от престижни конкурси. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи изложби и пленери.

Ако и вие искате да се върнете към безгрижните детски дни и игри, заповядайте в Арт Галерия „Нюанс“ в столицата на ул. „Иван Денкоглу“ No 42, където ви очакват „Портрети и пейзажи на детството“ на Гергана Минкова.                                                                                                                                        


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати