Историята на дюнера започва в Анадола (СНИМКИ)
Дюнерът, известен също като дюнер кебап, е една от най-международно признатите турски храни в света, пише в. „Сабах“.
Дюнерът е вид кебап от месо, приготвено на вертикално разположен шиш. Подправеното месо, подредено във формата на обърнат конус, се върти бавно. Външният слой се нарязва на тънки резенчета, докато се готви.
Според професор Камил Бостан от Истанбулския университет Айдън, има сериозни доказателства, които показват, че корените на дюнера са в Централния Анадол, откъдето произхождат турците. "Произходът на дюнера отива до Централния Анадол. Известно е, че дюнер все още се прави в Китай, където живеят хора от турски произход", каза ученият.
"Днес, кебапът, приготвян в източната провинция Ерзурум, е прародител на оригиналната рецепта за дюнер", заяви той.
„Когато дюнерът започна да се готви вертикално, той се превърна в този дюнер, какъвто го познаваме днес. Въпреки че някои нации, като Израел, твърдят, че дюнерът принадлежи към тяхната национална кухня, това със сигурност е една от кулинарните традиции, които са донесени в Анадола от турците от Централна Азия", категоричен е Камил Бостан.
Професорът също така заявява, че анадолската кухня не принадлежи само на една нация, а е резултат от стотиците цивилизации, които през историята на човечеството са наричали Анадола свой дом.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/multimediq/istoriyata-na-diunera-zapochva-v-anadola-snimki/
Коментари (0)
Добави коментар