Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Излезе песен за войводата на ВМРО Мице Чегански (ВИДЕО)

Мултимедия

Излезе песен за войводата на ВМРО Мице Чегански (ВИДЕО)

Излезе песен за войводата на ВМРО Мице Чегански (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

В исторически момент за отношенията България – Македония излезе песен за войводата на ВМРО Мице Чегански. Тя се изпълнява от дуета Бисера&Лидия и Дани Милев. Към нея има и клип.

Музиката и аранжиментът са на Дани Милев. Текстът е написан от Александър Радовски. Автор на клипа е дългогодишният служител на БНТ Милчо Канчев с корени от град Кратово, Северна Македония. Това е поредната песен от проектът на младите народни певици Бисера Иванова и Лидия Ангелова, който възражда паметта на български войводи, дали живота са за изконно българската земя – Македония.

Ето и исторически факти за новата песен:

Родът Канчеви са ярки и бележити български родолюбци. Сърбите прогонват Канчеви от родните бащини огнища, заради ясното и непоколебимо българско самосъзнание. 

Димитър Христов Мулов е наричан Мице или Мицо Чегански. Той е роден в 1875 година в село Чеган, Воденско  в границите на Османската империя, днес Гърция. Влиза във ВМОРО като четник в 1903 година и е участник в Илинденско–Преображенско-Кръстовденското въстание в Солунския революционен окръг. След разгрома на въстанието е избран за воденски околийски войвода. След Първата световна война участва във възстановяването на революционната организация. През 1918г. Димитър (Мицe) Чегански идва в България през граничен пункт Клисура. През 1920г. е натоварен от ръководството да организира дейността на митницата „Попови ливади” на ВМРО в Пирин планина. Целта е да се набират средства за дейността на организацията. Всички търговци са плащали мита, като най-важни са били приходите от дървен материал и животни за Гърция, тютюн и вино. Освен Чегански в организацията на митницата участват и Георги Хазнатарски - Полски,  Тома Радовски - Радовалията, Никола Хаджиев - Даскала, Гоце Манолев - Пирински, Динчо Балкански, Петър Говедаров - Говедарчето, Илия и Кирил Лерински. През 1922 година е назначен за мелнишки околийски войвода, участва активно в Неврокопските събития под ръководството на Алеко Василев (Алеко Паша). От май 1923 до 1926 година Чегански отново е воденски околийски войвода на ВМРО. Организира околията и действа заедно с войводите Станко Тушински и Атанас Гандачки. Четите водят ожесточени сражения с окупатора през 1923 и 1924 година, като дават свидни жертви. През 1924 година участва като делегат на Солунския окръжен конгрес на ВМРО и е избран за запасен член на окръжното ръководство. След убийствата на Алеко  Василев и генерал Александър Протогеров, Чегански преминава през 1928 година в лагера на протогеровистите.  През 1929 година активно развива нелегална дейност в Битолско, близък е с Георги Попхристов (Кръстофореца) - член на ЦК на ВМРО. Мицe Чегански е арестуван през месец юли 1933г. в София за неговата революционна дейност, като член на ВМРО от българската царска полиция.  Мицe Чегански попада в изолационни лагери и затвори, заради членството си в организацията. Той подпомага германското настъпление в Гърция през 1941 год. като водач. Мице Чегански познава отлично пътищата и релефа в Егейска Македония. В края на 1951 година югославското правителство внася меморандум в ООН, в който населението в Пиринска Македония е обявено за „югославско малцинство“, преследвано и тероризирано от властите в София. Мицe Чегански подкрепя видните стари македонски революционери начело с Андон Кьосето – Велешанеца, Георги Попхристов - Кръстофореца, съпругата на обезглавения главен войвода в Костурско Васил Чекаларов  – Олга Чекаларова и много други. Те се обявяват в специална декларация против югославските претенции. Мицe Чегански почива в град София през месец октомври на 1970 година от естествена смърт на достолепните 95 години.                


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, песен, дует

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети