Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Летни акценти в арт галерия Нюанс

Мултимедия

Летни акценти в арт галерия Нюанс

Снимка:

За пети път експозицията събира разнообразни автори от 20 и 21 век

Арт галерия Нюанс ни кани  на изложбата „Летни акценти“. За пети път експозицията събира разнообразни автори от 20 и 21 век. Както всяка година и тази стремежът на галерията е към това да покаже колкото се може повече любопитни произведения, които чрез най-различни способи интерпретират или поне интуитивно ни загатват темата за лятото, с неговите емоции, животворност и летаргия.

Част от експозицията е малко известна работа на Марио Жеков. Един от най-емблематичните маринисти, от неговата четка рядко са излизали оживени композиции, за сметка на хармоничните безлюдни пейзажи. Произведението, поместено в изложбата разкрива трима лодкари, облечени в типичното за българското село от началото на 20 век облекло, които бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Марио ЖековМарио Жеков

Категорично най-впечатляващите произведения в изложбата са на един от големите учители на цяла генерация художници – Ярослав Вешин. Вече напълно реализиран в западна Европа, той идва в България с мисията да просвети и развие художествения живот и образование. Прелюбопитна е съдбата на тези две работи. Всъщност, те попадат в галерията като една, но двустранно нарисувана. Чрез сложна реставрация, двата слоя на хартията са отделени, за да могат Натюрмортът и портретът на куче да заживеят самостоятелен живот. Между двете работи, сякаш наблюдавайки ги бащински е експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин. Произведението е било изложено до скоро извън България.

Ярослав ВешинЯрослав Вешин

Ярослав ВешинЯрослав Вешин

Ярослав ВешинЯрослав Вешин

Друг изключителен, но много различен стилово художник е представен с малко показвана своя работа. „Пазар“ на Бенчо Обрешков е жизнен, но и някак меланхоличен разказ. В картината ясно прозира новаторският, авангарден подход на прогресивния художник, заслужил световна слава.

Бенчо ОбрешковБенчо Обрешков

Най-скоро създаденото произведение в изложбата е платното на Андрей Даниел. То беше част от изложбата на художника в галерия Нюанс на име „Места за срещи“, която се проведе се през 2019 г. Този път „мястото“ е окъпано в слънце кътче от Маре, Париж – кварталът известен като един от най-артистичните. Има две неща, които живописта на Андрей Даниел не може – първото е да бъде описана, а второто да остане безразлична. Чрез нея той намираше и в злободневното, нещо истински красиво и винаги по нещо забавно.

Андрей ДаниелАндрей Даниел

В галерията ви очакват още много произведения на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков – Нерон, Стефан Егаров и други.

Изложбата може да бъде видяна до 20 септември.                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още