Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. МВР показа „мирните протестиращи“: Младежи къртят павета с ключове, за да ги хвърлят (ВИДЕО)

Мултимедия

МВР показа „мирните протестиращи“: Младежи къртят павета с ключове, за да ги хвърлят (ВИДЕО)

Министерството на вътрешните работи показа шокиращ епизод от днешния протест. Млади демонстранти са заснети как вадят жълти павета от площада пред сградата на бившия Партиен дом, за да бъдат използвани за хвърляне по полицаите.

На кадрите се вижда как младеж вади паветата с помощта на ключове, а други дори си позволят да ползват трибагреника, показват снимки, качени във Фейсбук.

Актът предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи:

"Любимите на поколения софиянци и гости на града жълти павета, вдъхновили автора на "Магьосника от Оз" Франк Баум да разходи героинята си Дороти по златни пътеки, един от ярките символи на българската столица. Преживели танкове, бомбардировки и всякакви исторически превратности"- написа в профила си зам.-кметът по културата и образованието на Столична община Тодор Чобанов, пускайки и снимки.

"Жълтите павета са поставени през 1907 година, като настилка в централната част на София. Днес безобразно се унищожават с "помощ" от трибагреник. Отвратителна гавра със знамето ни, столицата ни, историята ни. Защо са им на мирно протестиращи павета?", написа и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Жълтите павета са сред символите на София. Според легендата те  са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите наистина са внос от Австро-Унгария, но по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съвпада с появата на емблематични за София сгради - Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), храмът "Александър Невски" (1904-1912 г.).  


Коментари (8)

КЪДЕ СЕ СКРИ ВОДАЧА НА ВЪСТАНИЕТО-РУМЕН РАДЕВ? ВАСИЛ БОЖКОВ ГО ТЪРСИ ПОД ДЪРВО И КАМЪК, ЗАРАДИ НЕ ИЗПЪЛНЕНАТА ПОРЪЧКА.
ОБЯВИЛ Е НАГРАДА:100 ПЕЧЕЛИВШИ БИЛЕТА ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ!
02.09.2020 11:53 / Отговор
Млади павеФетишисти Тия млади фашисти щом имат "фетиш към паветата" по-бързо да ги пратят в някоя отдалечена каменна кариера, та да правят там павета от гранит и да не мислят повече за трева и слама, а за вождовете си: Мунчо Фатмака, Черепа, Костя, Пинокио и Гнома.
02.09.2020 15:58
Анастас #
Всичко си нарежда Логично когато
се използват истинските определения:

Божков TV - Made for Bojk'oFF
Мая Мазолова - Made for Bojk'oFF
Мазолова ги Убива - Made for Bojk'oFF
Трио Чичковци - Made for Bojk'oFF
Боец - Made for Bojk'oFF
Хулиганско Агитки - Made for Bojk'oFF
МУТРАТА Румен Радев - Made for Bojk'oFF
Възраждане Русофили - Made for Bojk'oFF

ДеБъйците - Made for ДПС

ДСБ - Нагъзени Бай Гъзове

АБВ - Made for RUSSIA

- Нещо да съм изпуснал ...!!???!!

(синтезиращо)
12.09.2020 19:32
кесо Чичко Череп явно щедро е почерпил "въстаниците" с някои от неговите "специалитети" за "пълно щастие". Я екстази, я някой "дизайнерски" продукт, па може и нещо още по-скъпарско. Нищо не му се свиди на Черепа за "борбата".
02.09.2020 12:33 / Отговор
Бейуоч "Удавниците" (Мунчо Десин, Черепухин, Цецо Мустака и сие) и за сламката се хващат, а и в кръв ще ни потопят, само за да избегнат личното си потъване.
02.09.2020 15:40
ДАНЪКОПЛАТЕЦ Преди 3г.писах, че Радев е избран чрез Решетников, но с ясна мисия, да работи за изваждането на Б-Я от ЕС и НАТО! Когато от ЕС имаше доклад, че Фигурантът работи за руските интереси, но потвърдено от самият Решетников, никой не обърна внимание. Едва, когато се откриха секретни д-ти и беше разобличен, вдигна юмруче. ББ и ГЕШЕВ са пречка, да изпълни мисията си. КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ТОВА С Б-Я? КОЙ ЩЕ Я ВЪЗСТАНОВИ, МЕТЕЖНИЦИТЕ ОТ КАТУНИТЕ, М. ГАЛЕВА, ЧАЛГАРЯТ СЛАВИ (с бастуна) или олигарсите, от СИК и МУЛТИГРУП, от БКП/БСП, които разграбиха д-вата ли? ВТОРИ ББ, НЯМА ДА ИМА! А ЗА НАС, ВИДЕНОВАТА ЗИМА от 90-те!
02.09.2020 16:41 / Отговор
Айе сега в кафеза и да им скъсат варварските а--уси
02.09.2020 20:26 / Отговор
ДОКТОР СТАЙКОВ БЪЛГАРИ, КОГАТО В УКРАЙНА "МИРНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ" УБИВАХА ПОЛИЦАИ, БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ, ЗАЕДНО С ГОСПОДАРИТЕ СИ, ПОД ДИКТАТА НА САЩ И НА ПРЕСТЪПНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ "АТЛАНТИЧЕСКИ СЪВЕТ" ПОДКРЕПЯХА ТАЗИ КАСАПНИЦА. НАЦИСТИТЕ, КОИТО УБИВАХА ДЕЦА, НЕ БЯХА ОСЪДЕНИ С НИТО ЕДНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА НА ТОЗИ СВЯТ.
02.09.2020 22:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още