Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Най-красивите замъци в Европа

Мултимедия

Най-красивите замъци в Европа

Снимка:

Каним ви на виртуална разходка до десетте най-впечатляващи дворци на Стария континент

Десислава Витанска

Замъкът „Уиндзор“ – Уиндзор, Англия

pixabaypixabay

Замъкът Уиндзор е най-старият и най-големият все още използван замък в света. Той е официална резиденция на кралицата на Великобритания. Построен e от Уилям Завоевателя през XI в. като отбранително съоръжение. Превръща се в официална кралска резиденция по времето на кралица Виктория през XIX в. Оттогава 8 кралски династии са обитавали разкошния замък. Тук се намира и параклиса „Сейнт Джордж“, който е определян като една от най-красивите църковни постройки в Англия.

Замъкът Хоенцолерн – около 50 км южно от Щутгарт, Германия

pixabaypixabay

Смятан е за резиденцията на династията Хоенцолерн, които трупат власт още от Средновековието и властват на Прусия и Бранденбург до края на Първата световна война. Замъкът се намира на връх Хоенцолерн, издигащ се на 855 м. над морското равнище. Сред историческите артефакти от пруската история, намиращи се в замъка, днес са короната на Вилхелм II, някои лични вещи на Фридрих Велики и писмо от американски президент Джордж Вашингтон, в което той благодари на барон фон Щойбен - потомък на Хоенцолерните, за неговото участие в Американската война за независимост.

Версайският дворец – Франция

pixabaypixabay

Версайският дворец е един от най-известните дворци в Европа, разположен е на югозапад от Париж, тясно свързан с живота и управлението на Луи XIV, известен като Кралят Слънце. Луи XIV имал в двореца си Огледална галерия, дълга 73 м. и висока 13 м. Срещу нейните 17 прозореца, които гледат към парадната част на парка, симетрично са разположени кристални огледала. Целият таван е в стенописи, величаещи живота на монарха. Тук кралят посрещал точно в 11 часа представителите на народа, които му връчвали петиции. За да се достигне до този огледален рай, се минава през Залата на мира или Залата на войната. Във Версайския дворец са подписани редица международни договори. Той е образец за големите дворци в Европа.

Замъкът Нойшванщайн – Германия

pixabaypixabay

Замъкът Нойшванщайн е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II  и името му означава Нова лебедова скала. Считан е за образ на замъка на принца на Пепеляшка и е послужил за вдъхновение за логото на анимационното студио на „Уолт Дисни“. Наричан е също замъкът на Вагнер. Само 14 от планираните 200 двойни стаи са завършени и са впечатляващи със златните си орнаменти, богата дърворезба и стенописи. Нойшванщайн е един от най-популярните замъци, посрещащ повече от 1 милион посетители годишно.

Замъкът Бран – Румъния

pixabaypixabay

Замъкът „Бран” се намира в Карпатите, на около 50 км югозападно от Брашов. Това е средновековна крепост, чието име винаги се асоциира с легендата за Дракула.  Построен е през 1377 г., за да защитава Брашов от унгарците, а по-късно и от настъпващите турци. Замъкът е разположен на върха на хълм, откъдето се открива живописна гледка към едноименното село. Дракула е своеобразен фолклорен герой за местното население. Днес посетителите могат да влязат и да разгледат покоите на легендарния граф. В близост до „Бран” е изграден етнографски музей на открито, който представя характерните за района стари румънски къщи.

Замъкът Алказар – Испания

pixabaypixabay

Замъкът „Алказар де Сеговия“ се намира в град Сеговия, който е на час и нещо от Мадрид и е много популярна дестинация за денонощни излети в близост до  столицата. Разположен е на скала, на водослива на реките Ересма и Кламорес. Разположението му върху скала го прави един от най-красивите дворци в Испания. Алказар е строен за крепост, но успява да стане дворец, държавен затвор и кралска артилерийска академия.

Замъкът Шамбор – Франция 

pixabaypixabay

Замъкът е разположен в град Шамбор, в департамента Лоар-е-Шер, в района Център-Вал дьо Лоар. Построен е в сърцето на най-големия затворен горски парк в Европа и е най-големият замък в Лоар. Разполага с градина за отдих и ловен парк, класифицирани като исторически паметници. Шамбор е единственото кралско владение, все още е непокътнато от създаването си. Замъкът и прилежащите му земи са отличени с няколко отличия: вписване в списък на световното културно наследство от ООН, получава признание от ЮНЕСКО през 1981 г. и е класифициран в мрежата „Натура 2000“ през 2006 г.

Пражка крепост – Чехия

pixabaypixabay

Пражка крепост е разположена в центъра на Прага и днес е официалната резиденция на президента на Чехия. Датира от ІХ век, когато замъкът е седалище на князете на Бохемия, по-късно и на някои свещено-римски императори. През ХХ век (1918 – 1992) е седалище на президентите на Чехословакия. В Пражкия замък се съхраняват кралските съкровища на Бохемия. Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия замък като най-големият древен замък в света. Той заема площ от почти 70 000 m².  Комплексът се ползва от президентството и други централни държавни служби. В някои сгради са устроени музеи и експозиции на Националната художествена галерия. Голяма част от крепостта е открита за свободно посещение.

Замъкът Буда – Унгария

pixabaypixabay

Замъкът Буда се намира в Будапеща и е бил използван за резиденция на унгарските крале. Историческата крепост е завършена през 1265 година и се намира на най-стратегическото местоположение в града. Укрепителната система и дворецът са разрушавани и възстановявани много пъти. Днес тя се гордее с четири музея, включително Унгарската национална галерия и част от 15-те километра средновековни подземни тунели, използвани по време на Първата световна война  От 1987 г. замъкът Буда е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Лихтенщайн – Германия

pixabaypixabay

Замъкът Лихтенщайн е построен върху скала в околностите на Хонау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. На немски името на замъка означава „светъл камък“. На това място e имало замък, построен около 1200 година. Разрушаван е на два пъти и след 1381 година е бил оставен в развалини. През 1837 година земята е наследена от внука на вюртембергския крал Фридрих I – Вилхелм, който построява сегашния замък в периода 1840-1842 година. Днес замъкът все още е собственост на херцозите на Урах, но е отворен за посетители. В него има много  средновековни оръжия и доспехи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още