Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Нина Лишовска ни предизвиква с „Добавена реалност“ в Арт галерия „Нюанс“

Мултимедия

Нина Лишовска ни предизвиква с „Добавена реалност“ в Арт галерия „Нюанс“

Снимка:

Определят я като творец с неизчерпаема сила, в чиито творби се усеща силният ѝ дух, устрем и борбена женска природа

Арт галерия „Нюанс“  представя изкуството на една талантлива дама, доказала се в една мъжка професия – скулптора Нина Лишовска, която работи с най-мощните и трудни за овладяване техники, а именно метал, стъкло, керамика. Нина умело успява да облагороди и укроти тези материали и да ги превърне в изящни, но силни образи, родени от нейното въображение. Това се вижда и в последната ѝ изложба, озаглавена „Добавена реалност“.

Но какво всъщност стои зад това заглавие?

„Не знаеш как ти идва идеята. Изведнъж решаваш, че това наистина е така и че всяка рисунка, всяка скулптура – всъщност са добавена реалност към нашето ежедневие, дори и към зрителя са добавена реалност. Много неща могат да се кажат в този контекст, защото дори съчетанието на два различни материала, пак е добавена реалност. Това, че поканих и дъщеря ми да рисува върху моите произведения отново е добавена реалност“, разкрива Нина Лишовска.

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Чрез своите скулптури тя изобразява своята житейска философия. Творческите ѝ търсения неизменно са свързани с големите теми от нашия живот.

„Вдъхновява ме поезията, физиката и митологията, а от едно известно време наистина се вълнувам и от новостите в космологията. Наистина се откриват невероятни неща. Има много статии, книги по тази тема и четейки аз пък виждам в тях изкуство, което не е странно, защото така съм устроена да разсъждавам. Тези блуждаещи звезди, които са били открити и продължават да се откриват, много ме вдъхновяват и някак си в тях намерих много благодатна тема“, споделя Нина.

Нина се впуска смело в дълбоките води на изкуството, като приема предизвикателството да налага своя собствен стил в един по-скоро мъжки свят. Определят я като творец с неизчерпаема сила, в чиито творби се усеща силният ѝ дух, устрем и борбена женска природа, а зрителят не може да остане безучастен.

„Просто разбрах, че мога и това още повече ме амбицира да го правя. Видях, че малко хора работят по този начин и всъщност не се оприличавам на никой. Това ме радва, защото смятам, че всеки трябва да си има стил. Да, трудно е, но ако имате техника, ако имате познания, може да се справите с всичко. Малко се дразня като кажат – „Еее, това е мъжко момиче“, не искам да е така“, категорична е тя.

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Кога обаче започва любовта ѝ към скулптурата?

„Аз не подозирах, че е започнала. Още в средното училище ми хареса да работя с материала. Много се колебаех с какво да продължа след това. Живописта не е за мен, след като мога да работя с материал, което ми е много по-интересно, отколкото да правя живопис или графика. Има едно степенуване, според което най-доброто изкуство е архитектурата, след това скулптурата, после живописта и графиката. Всъщност архитектурата е още по-велика от скулптурата. Не случайно толкова много скулптори от класиката са работили и архитектура“, разказва за своето призвание Нина Лишовска.

Освен скулптурите ѝ, на изложбата ще видите и рисунки.

„Рисунките са част от възникването на моите скулптури. Аз не мога да направя нищо, ако не го рисувам. Така си го представям и го структурирам по-добре. Като цяло повечето ми рисунки са свързани с произведенията, които правя и с тези, които измислям и още не са направени. Така че, рисунките са задължителна част от работата на един скулптор. Това, че скулпторите показват по-малко рисунки е разбираемо, защото те са много лични. Аз имам рисунки в кашони, които са на всякакви листчета, но те са ми много важни, защото когато трябва да се върна към някоя идея, която съм имала и искам да реализирам, аз ги разстилам всичките на масата и започвам да ги оглеждам. Това са идеи, идеи, идеи, събирани през годините“, признава още тя.

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“Арт галерия „Нюанс“

Нина Лишовска завършва дърворезба в Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе, след което и скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Преподава в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. На най-амбициозните свои ученици предлага възможност да усетят магията на творческия процес, като работят заедно с нея в ателието ѝ, разположено във фабрика за тухли на брега на Дунав.

Изложбата „Добавена реалност“ може да бъде видяна до 30 май в Арт галерия „Нюанс“ в столицата на ул. „Иван Денкоглу“ No 42.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още