Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Нов стенопис краси центъра на София (СНИМКИ)

Мултимедия

Нов стенопис краси центъра на София (СНИМКИ)

Снимка:

Нов стенопис краси центъра на София. Той е близо до метростанция Сердика на бул. „Княгиня Мария-Луиза“, предаде БГНЕС.

Стенописът беше открит от посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър и кмета на София Йорданка Фандъкова. Мащабната графити-стена Serdika Tulip е с размери 200 кв.м. В основата ѝ до красиво момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика“. Стената цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения и партньорството между България и Нидерландия, като включва различни визуални елементи, характерни за двете страни.

Именно по идея на нидерландското посолство в България това лале е наречено „Сердика“. А за да бъде името на лалето уникално, то разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

БГНЕСБГНЕС

Автори на графити-стената са Arsek & Erase. Те са графити дуо от началото на 2000 г. Рисуват предимно в областа на илюстрацията и сюрреализма. През годините участват активно в развитието на родната графити сцена, като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство. В последните няколко години пренасят творчеството си отвъд границите на родината и стават неизменна част от повечето големи фестивали в България и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици. А от тази седмица, жителите и гостите на София също ще могат да се насладят на тяхното творчество с последния им стенопис Serdika Tulip, пише artsofia.bg

Проектът е реализиран от Sofia Graffiti Tour по инициатива на Посолството на Нидерландия. Николай Бизев от Sofia Graffiti Tour обясни, че проектът отнел 6 месеца, но самата реализация била в рамките на 5 дни.

БГНЕСБГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави артистите, които са направили този красив стенопис в центъра на София. „Специално искам да благодаря на посланика на Нидерландия и на посолството на Нидерландия за идеята, за подкрепата и най-вече за партньорството“, каза Фандъкова. Тя посочи, че от години имат отлично партньорство с посолството на Нидерландия. „Заедно реализирахме няколко прекрасни цветни проекти в София. По време на българското председателство заедно с посолството на Нидерландия засадихме цветя под формата на логото на българското председателство в парка на НДК, а миналата година по повод 110-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Нидерландия беше селектиран специален сорт лалета, те се наричат „Сердика“. Миналата година засадихме заедно с посланика 3 000 лалета, доста наподобяват българска роза, всъщност точно те са изобразени на този стенопис, заедно с момичето“, каза кметът. Тя заяви, че продължават това партньорство. „Знаете, че като част от промяната в градската среда аз въведох и разширих цветните решения в града, много важна част от тях са лалетата, те са любими на хората, напролет ги чакат. Тази година заради икономическата криза през лятото си спестихме цветята, но много хора ми писаха. Очевидно не трябва да правим това и затова тази есен засадихме наново лалетата, луковиците, които напролет ще очакваме да цъфнат на познатите места. Над 210 000 са луковиците на лалета. Общо над 700 000 цветя сме засадили, които да могат да разцъфтят напролет, като искам да благодаря на посланика и да кажа, че отново получаваме дарение подарък за София – 2000 луковици от лалетата „Сердика“, отбеляза кметът на София.                                                                                                                                                                                                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още