Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. По време на пандемия: Парадът на победата в Москва

Мултимедия

По време на пандемия: Парадът на победата в Москва

24 юни е денят, в който през 1945 г. се е провел историческият парад на победата

В чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война днес се проведоха паради в 28 градове на Русия. Там, където не са организирани военни паради, се проведоха празнични мероприятия под друга форма.

Военен парад се проведе и на „Червения площад“ в Москва. В него взеха участие над 13 000 военни, 216 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета. Неизменна част от празника беше и президентът на Русия и главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин.

„Пожелавам ви всичко най-добро по случай 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Победа, която определи бъдещето на планетата за десетилетия напред и влезе в историята като най-великата по своя мащаб, значение и морална стойност“, заяви Владимир Путин.

На Червения площад освен руската армия бяха представени и въоръжените сили на бившите републики на Съветския съюз.

По традиция събитието се провежда на 9 май, но беше отложено заради пандемията от коронавирус. На 26 май президентът на Русия Владимир Путин обяви, че парадът на победата ще се състои на 24 юни – в деня, когато през 1945 г. се е провел историческият парад на победата.

На всички участници в проявата бяха осигурени лични предпазни средства и извършени редовни медицински прегледи.

Делегации за „Парадът на победата“ изпратиха Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан и Туркменистан.

На събитието бяха поканени държавните глави на много държави, но част от тях отказаха участие заради епидемията от коронавирус и държавите им бяха представени от ръководителите на техните дипломатически представителства в Москва.

Сухопътната военна техника включва бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк Т-34-85 и противотанкови самоходни артилерийски установки СУ-100. По време на парада преминаха и съвременни бронирани автомобили, бойни машини на пехотата, танкове, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетни комплекси, бронетранспортьори.

Над центъра на Москва прелетяха самолети и вертолети от различни видове. Шест щурмови самолета Су-25 пуснаха димна завеса с цветовете на руското национално знаме.

Междувременно епидемичната обстановка в страната се подобрява. Oбщият брoй нa изпиcaнитe oт бoлницa пaциeнти c кoрoнaвируc в Руcия e дocтигнaл 368 822, кoeтo e близo 60 прoцeнтa oт вcички пoтвърдeни зaрaзeни. В cтoлицaтa Мocквa ca били изпиcaни 2020 пaциeнти c кoрoнaвируc, съобщи ТАСС.

Oбщият брoй нa oздрaвeлитe в руcкaтa cтoлицa вeчe  е 141 268 - 65 прoцeнтa oт пoтвърдeнитe зaрaзeни в грaдa.

Русия е на трето място по брой заразени в света след Съединените американски щати и Бразилия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети