Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Портрети от Николай Зиков в галерия „Сан Стефано“

Мултимедия

Портрети от Николай Зиков в галерия „Сан Стефано“

Снимка:

От 14 юни 2021 г. в основния салон на галерия „Сан Стефано“, в продължение на един месец ще бъде изложена експозиция с живописни портрети, рисувани от художника Николай Николов-Зиков. Зиков нашумя в края на миналата година, когато Министерство на културата представи селекция от негови отхвърлени от соццензурата сюрреалистични платна, рисувани през 70-те и 80-те години. Днес емблематичният автор представя селекция от 35 портрета, рисувани от 60-те години, буквално до днес, сред които могат да се видят, както авангардни експерименти, така и творби изпълнени в духа и техниката на старите майстори.

Портрет на Ева, 1980 г.Портрет на Ева, 1980 г.

Николай Николов-Зиков е роден в София през 1946 г. Завършва Художествената гимназия и Декоративно-монументална живопис в Художествената академия (1975 г.). Още по време на следването си попада в декадентската среда на „Млечният бар“, едно от бохемските кафенета на София, в което се оформя интелектуален кръг, начело с харизматичния Владимир Свинтила.

Портрет на Д., 1972 г.Портрет на Д., 1972 г.

В началото на 80-те години е принуден да се откаже от живописта и започва да се занимава с реклама. Изявява се и в областта на декоративно-монументалните изкуства, реализирайки множество металопластики, мозайки, скулптури, фрески и т.н. Негово дело е и изящната скулптурна композиция „Ян Бибиян и дяволчето Фют“ в Мадарската градина в София.  

Арменка, 1979 г.Арменка, 1979 г.


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още