Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Радецки“ отново радва жителите и гостите на Козлодуй (СНИМКИ)

Мултимедия

„Радецки“ отново радва жителите и гостите на Козлодуй (СНИМКИ)

Радецки отново радва жителите и гостите на Козлодуй (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Той е напълно обновен и вече е готов за плаване

Една от българските светини- обновеният „Параход Радецки“ отново радва жителите и гостите на Козлодуй. Той е напълно обновен и вече е готов за плаване. Това се случва след месеци ремонт в Румъния на стойност близо половин милион лева.

Реновирани са корпусът и надстройките му, рулевата система и котвените вериги. Основен ремонт е направен на двигателните и гребни колеса.

 „Радецки“ е единственият плаващ музей на Балканите. Интересното е, че на кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и героичната гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки българин.

"Особено внимание заслужава летописната книга "Радецки", в която, освен че е изработена много красиво и впечатлява със самия си вид, в нея са оставени впечатленията на тези първи посетители на "Радецки", които през 1966 г. идват тук, за да видят възродения исторически кораб", разкри авторът на новата експозиция Михаил Симов.

Параходът Параходът "Радецки"

Едно от най-вълнуващите неща, които се предлага на посетителите е едночасова разходка с кораба по река Дунав. Плаванията се извършват само в месеците от май до октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция „Речен надзор“ – Лом на Изпълнителна Агенция „Морска администрация“, уточняват от историческия музей.

ПараходътПараходът"Радецки"

На всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. В началото на юни 2019 г. бе прието Постановление на Министерски съвет, с което се отпуснаха финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на „Радецки“.

Макар и обновен и надежден обаче сега той няма да може да вози туристи по река Дунав заради мерките срещу COVID-19. Те налагат ограничения в броя на пасажерите и това прави плаванията финансово нерентабилни.

ПараходътПараходът"Радецки"

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Първо плаване Аз съм от децата, които навремето събирахме пари, а по-късно имахме щастието да плаваме от Русе до Видин, и обратно. Тъй като училището ни се казваше "Христо Ботев", ние имахме Ботеви униформи, и пресъздадохме на Козлодуй слизането на Ботевата чета. Беше изключително вълнуващо!
02.10.2020 08:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати