Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. РЕТРО-СПЕКЦИИ - Изложба на Румен Гашаров

Мултимедия

РЕТРО-СПЕКЦИИ - Изложба на Румен Гашаров

Снимка:

На 3 февруари 2020 столичната галерия "Стубел" отваря врати за завладяващите „Ретро-спекции“ на един от най-самобитните български художници - Румен Гашаров– Гашар. В едноименната експозиция са събрани 23 творби, създадени в периода между 1967 и 2018 година. Куратор на изложбата е Филип Зидаров.

Румен Гашаров, Стрелбище IV, 1991 г.Румен Гашаров, Стрелбище IV, 1991 г.

Румен Александров Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1956 г. получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва Националната художествена академия, специалност живопис, в класа на проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната.

Румен Гашаров, Езеро в парка, 1974 г.Румен Гашаров, Езеро в парка, 1974 г.

Работи предимно в областта на пейзажа, портрета и фигуралната композиция, като е автор също и на стенописи. Неговото изкуство се отличава най-вече с нетрадиционния подход към изображението – често пречупен през призмата на сатирата, сюжетът провокира у зрителя чувство за критичност към действителността.

Румен Гашаров, Brutto Netto, 1977 г.Румен Гашаров, Brutto Netto, 1977 г.

Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. Картини на художника са притежание на НХГ, СГХГ, 23 художествени галерии в страната, Пушкинския музей в Москва, както и в частни колекции в България и в чужбина (Англия, Франция, Италия, Германия, Австрия, САЩ, Кипър, Дубай и др.).

Носител е на множество награди, сред които Първа награда от биеналето в Габрово 1977 г., годишна награда „Владимир Димитров – Майстора”, награда на СБХ от Национална изложба - Бургас (1966) и др.

Ретро-спекции на Румен ГашаровРетро-спекции на Румен Гашаров

Изложбата можете да разгледате до 21 февруари в галерия „Стубел“ в столицата на ул. Коста Лулчев 2 B.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още