Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Цветен пърформънс по време Covid-19. Големият Иван Яхнаджиев украси столицата със своя творба

Мултимедия

Цветен пърформънс по време Covid-19. Големият Иван Яхнаджиев украси столицата със своя творба

Снимка:

Проекътът е вдъхновен от непоказвана картина на Златю Бояджиев

Изкуството не търпи да бъде в социална изолация. Това послание изрисува на столичани авангардният художник, който е сред най – популярните и търсени съвременни български творци. София може да бъде по – цветна и приветлива дори по време на пандемия и дори в социална изолация, можем да дарим красота и усмивки на хората около нас. Такова е внушението, когато се разхождаш между сивите и неподдържани сгради в старата градска част и изведнъж видиш платно на Яхнаджиев, изрисувано на портата на сграда от началото на миналия век.

Личен архивЛичен архив

Авангардната експанзия е вдъхновена от творчеството на друг голям художник – Златю Бояджиев. Цена - неговата внучка, дори позира с неизвестно платно на дядо си по време на официалното откриване на нестандартното творение преди дни.

Вдъхнових се от колорита на Златю Бояджиев, и затова Цена донесе тази непоказвана картина, бяха думите на Яхнаджиев.

Личен архивЛичен архив

Когато минавам от тук, това е нещото, което ме зарежда за месеци напред. Комплименти към хората, които имат честта да прекрачват този праг, отговори на свой ред Цена Бояджиева

Малко известен факт е, че това е входната врата на сградата, в която от години живее художникът. Негов съсед е проф. Огнян Герджиков, който също изрази благодарността си и подчерта, че това съвсем не е единственото произведение. Художникът има скрити проекти и в двора на старата къща.

Личен архивЛичен архив

Конкретно тази врата е рисувана и друг път от Яхнаджиев, но посланието, което отправя с обновеното си градско „платно“ вече има друг контекст.

Личен архивЛичен архив

Иван Яхнаджиев беше посрещнат от съкооператорите си на импровизирано градинско парти с по чаша вино, с което символично беше отпразнуван и краят на извънредното положение. Специален гост на импровизирания коктейл беше и певицата Кристина Димитрова.  

 

Личен архивЛичен архив

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема