Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Виртуална обиколка из най-големите музеи по време на карантина

Мултимедия

Виртуална обиколка из най-големите музеи по време на карантина

Виртуална обиколка из най-големите музеи по време на карантина - Tribune.bg
Детайл от Раждането на Венера, Ботичели

Лувърът, Ермитажът и Метрополитън са само част от невероятните музеи, които може да обиколите и от вкъщи!

Заедно с коронавируса се променя и светът ни. Засега възможността да пътуваме не е на дневен ред - заедно със свободния досег с културата и изкуството. За съжаление музеите и галериите са затворени. Но такова е положението и трябва да се съобразим с него, отговорни пред себе си и пред другите.

И въпреки че нищо не би могло да замени това да стоиш на сантиметри от произведението или артефакта в неговата материална форма, съвременните технологии ни дават шанс, който човекът от миналите епохи в карантинни условия никога не е получавал.

Може би не всеки знае, че е възможно да си организирате една виртуална и напълно безопасна обиколка на множество музеи и галерии! От удобния диван вкъщи и без нужда от маски…

Ето и някои от най-известните музеи, които може да обиколите виртуално:

1. Галерия „Брера“ („Пинакотека ди Брера“), Милано

Създадена през 1776 г., тя пази втората най-ценна сбирка от картини в цяла Италия след галерия „Академия“ във Венеция.  Възниква като колекция от значителни творби, предназначени за обучение на студентите на Академията за изящни изкуства. Голям принос за това има Наполеон Бонапарт, който събира произведения от цяла Италия.

Чрез вашата виртуална обиколка на галерията ще откриете някои от най-известните произведения в света, сред които множество творби на автори от централна Италия, като най-интересните са „Венчавката на Мария” от Рафаело и последната творба на Пиеро дела Франческа – „Монтефелтро”. Един от символите на Брера е картината на Романтизма – „Целувката” на Айец.

 „Целувката” на Айец „Целувката” на Айец

2. Галерия „Уфици“, Флоренция

Световноизвестна галерия, „Уфици“ е събрала едни от най-великолепните платна и скулптури в света, сред които такива на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и други гениални творци.

Един от символите на музея е легендарната картина „Раждането на Венера“ от Ботичели. Тук ще откриете и „Медуза“ на Караваджо, „Флора“ на Тициан, „Мадоната с щиглеца“ на Рафаело и много, много други шедьоври на световната класика…

Без съмнение “Уфици“ днес е една от най-прочутите галерии, пред чийто вход се чака с часове, така че чрез виртуалната разходка ще си спестите това!

"Раждането на Верена" от Сандро Ботичели

3. Сикстинската капела, Ватикана

Кой не е чувал за Сиксинската капела? Време за пътешествие само с един клик! Вижте прочутите фрески, дело на ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други. Минете през страховитата сцена на „Страшният съд“, смятана за връх в творчеството на Микеланджело, отбийте се пред „Кръщението на Христос“ от Пиетро Перуджино, и не забравяйте „Тайната вечеря“ на Козимо Россели. И още много други…

"Страшният съд" на Микеланджело

4. Метрополитън музей, Ню Йорк

Невероятният музей на 5-то авеню и неговата неописуема колекция ви очаква и за разглеждане онлайн! Във виртуалната платформа са представени повече от 200 000 експоната, сред които и картини на Ван Гог, Джаксън Поллок и Пабло Пикасо.

"Госпожиците от Авиньон" на Пабло Пикасо

5. „Соломон Гугенхайм, Ню Йорк

„Соломон Гугенхайм“ днес е един от най-популярните музеи за съвременно изкуство. Разположена в Манхатън, сградата е постоянен дом на първоначалната сбирка на Гугенхайм с абстрактно изкуство, колекцията на Пеги Гугенхайм със сюреалистични картини и скулптури, произведенията на импресионистите, постимпресионистите, немските експресионисти, минималистите и други модерни школи. Много от произведенията са достъпни и онлайн!

"Планините на Сан Реми" от ван Гог

6. „Тейт Британ“, Лондон

Част от голямата мрежа „Тейт“, галерията „Тейт Бритън“ е с изключително национален характер. Тук могат да се видят платна на британски художници от XVI век до наши дни. Заслуги за създаването на галерията има милионерът Хенри Тейт, който води през XVIII век обществено движение, настояващо за излагането на най-доброто от британското изкуство. Самият Тейт предлага на нацията своята колекция от картини, както и пари, с които да осигури сграда за излагането им.

Тук се намира и най-голямата колекция от картини на Джоузеф Търнър – един от най-изявените английски художници, представител на романтизма.

"Рибар в морето" от Джоузеф Търнър

7. „Бритрански музей“, Лондон

Ако има място, което успява да побере 2 милиона години история на света на едно място, това е тъкмо „Британският музей“ в Лондон. Една съкровищница на света, до която може да си направите онлайн обиколка сега! Започнете от най-дълбоки праисторически времена, преминете през Древен Египет, колекциите от мумии, африканските племена, после Древна Гърция, китайските династии, инките, великите художници, Шекспир и стигнете чак до митологичните чудовища – този музей по някакъв магически начин е успял да побере всичко, което би могло да е обект на любопитството на посетителите. И на онлайн-посетителите!

Розетският камък в Британския музейРозетският камък в Британския музей

8. „Ермитаж“, Санкт Петербург

Несъмнено „Ермитажът“, най-голямото бижу на Санкт Петербург, е един от най-важните центрове за култура и изкуство както в Русия, така и в целия свят. Думата „ермитаж“ произлиза от френски (hermitage) и означава „място за уединение“. И наистина – попадне ли човек вътре, сякаш се откъсва от всичко друго, остава сам със себе си и с изяществото на заобикалящото го изкуство. И би могъл да прекара там години, минавайки от египетските мумии, през Микеланджело и да Винчи, чак до Пикасо. Всъщност интересни проучвания сочат, че точно 11 години биха стигнали на човек, дръзнал да разгледа абсолютно всичко, ако отделя по 1 минута на всеки един експонат, и то при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно. Е, на вас вероятно ще ви отнеме по-малко с вашето бързо и лесно виртуално пътешествие!

"Танцът" на Анри Матис

9. Национален археологически музей в Атина

Върнете се назад в миналото с невероятно виртуално пътешествие до Древна Гърция! Националният археологически музей в Атина, наричан още „Атинският Лувър“ е най-известният археологически музей в Гърция с една от най-богатите колекции от древногръцко изкуство. Ще видите някои от достиженията на всички цивилизации, развили се на територията на съвременна Гърция, сред които предмети с различна функция, скулптури, грънчарски изделия, египетско изкуство и т. н. Сред най-прочутите обекти тук са легендарната Маска на Агамемнон и бронзовата статуя на Зевс/Посейдон.

Маската на АгамемнонМаската на Агамемнон

10. Лувърът, Париж

Ех, Лувърът! За него думите са излишни. Със своите над 380 000 артефакта, от които 35 000 изложени, той печели почти всички класации. Казват, че цял живот не би стигнал да го разгледате, но сега може да опитате да си направите виртуално пътешествие и да видите Джокондата на Леонардо да Винчи, Нике от Самотраки, прословутата Венера Милоска, произведения на Рембранд, Рубенс, Тициан и много други!

"Мона Лиза" на Леонардо да Винчи

 

Tribune.bg ви пожелава приятно пътешествие!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати