Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Да, България“: Честит Прайд, скъпи приятели!

Общество

„Да, България“: Честит Прайд, скъпи приятели!

Да, България: Честит Прайд, скъпи приятели! - Tribune.bg

„Първо бъди човек, а след това бъди какъвто искаш“, казва една стара поговорка. За нас разбирането за човечност е неразривно свързано с това да проявяваме уважение и да защитаваме достойнството на всеки човек, независимо от неговата или нейната полова или расова принадлежност, религиозни предпочитания и сексуална ориентация“, се казва в позиция за гей парада в София на „Да, България“, публикувана в страницата на формацията във Фейсбук. „Години наред определени сили като по учебник преповтарят хибридни атаки срещу световното цивилизационно съвремие и се опитват да ни върнат там, където на тях им е угодно. Те искат България да се разграничи и отдалечи от ценностите, които изповядва демократичният, цивилизован свят.

За нас думата патриотизъм означава да зачитаме и браним човешките и граждански права на всеки българин. В България хората от ЛГБТИ+ спектъра нямат равни права с другите българи. Не им е гарантирано спокойно съжителство, споделени права и задължения, право да се грижат за партньора си по достоен и подобаващ начин и да го наследяват при смърт“, пише още в позоцията.

„Предразсъдъците срещу тях продължават да доминират обществения разговор. Правят се опити да бъде разделено обществото с агресивно и враждебно говорене срещу определена част от българското население. Упражняването на насилие, подбудено от омраза срещу сексуалната ориентация, не се преследва изрично от закона.

Когато на 1 декември 1955 г. Роза Паркс отказва да освободи мястото си на бял мъж в автобуса в Монгомъри, Алабама, това дава началото на процес, който води до премахването на расовата сегрегация в цяла Америка.

Борбата на нашите ЛГБТИ+ сънародници днес, макар да приема цветна, празнична и съвършено миролюбива форма, е не по-малко важна. Стремежът им да бъдат видяни, разбрани и зачетени е не просто легитимен; той е тяхно фундаментално човешко право.

Различността не е слабост или недостатък; тя ни прави не само по-пъстри и по-видими, но и по-устойчиви, по-силни – както като граждани, така и хора.

Честит Прайд, скъпи приятели!“, пише в заключение на позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети