Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. „Отровата е в дозата“: Как постите рестартират тялото и имунитета

Life

„Отровата е в дозата“: Как постите рестартират тялото и имунитета

Отровата е в дозата: Как постите рестартират тялото и имунитета - Tribune.bg
Снимка:

АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРА

Пости – въздържание чрез което човек се отрича от недостойните си дела, от страст и похот, пречиства се духовно, затвърждава религиозно-нравствените си ценности.  Енергийното и физическо обновяване е факт и обединява съмишленици около идеята, много хора спазват древния обичай.

В „Битие: Изход 34:28“ е описано как Мойсей е постил четиридесет дни и нощи, цена с която заплаща. Или другояче казано – купува правото да получи „Десетте Божи заповеди” от Исус.

Всъщност това преживяване е метафоричният Еверест, водещ тялото да се равни с душата и да се възродят в едно. Актът на отричане на физическите нужди е за да се вглъбим в духовните цели и идеи. Умишлен отказ да се свържем с храната, за да получим удовлетворение от себе си и Бог да ни благослови!

Глад и воля, противопоставящи се на щастливото чувство на ситост, ни водят до сърцевината на идеята – чрез болката на физиката, духът се извисява...

Какво казва медицината?

Когато гладуваме, старите и износени клетки се изхвърлят по естествен начин от организма. Старата база, старата информационна система, се заменя с чиста клетъчна памет. Тялото ни не търпи нищо, което блокира пътя на новото, защото е създадено да се обновява докато спим, докато си сваляме дрехите, докато се потим и тичаме, дори докато се ядосваме. Епителните  клетки на кожата отпадат, кръвта ни и лимфната система се съживява, механизмите за рестарт се активират във всеки един момент. Защитени сме срещу поражения на имунната система, стимулирана е регенерацията, особено при хора с лабилен имунитет.

Всички знаем, че се изисква гладуване преди да се направят кръвни изследвания. Само един кратък период от дванадесет часа без прием на храна може да намали метаболитните маркери за инсулин и глюкоза. Има доказателства, че по-продължителни периоди с калориен дефицит понижават холестерола и нивата на кръвната захар.

Продължителното гладуване, дава огромен тласък на организма да използва запасите от мазнини и кетони, глюкоза, също и голяма част от наличните бели кръвни клетки. На практика, гладуването е детоксикация, изчиства старото, заменя го с ново.

Изследователите твърдят, че реалният резултат е формиране на изцяло нова имунна система, защото сме натиснали бутона за взаимодействие между тялото и душата, чрез липсата на храна.

Дали е нова модна линия, подражаваме ли на светци и църковни служители, дали е старото ново, или е, защото Данчето от 5-тия етаж е свалила 5 килца на предното постене?

Някой, някъде, ще каже, че след първите десет дни – лети, друг ще каже, че е обезсилен и едвам е устоял на близката кебапчийница, пък тя и собствено производство, аман от изпитания!

Кой не бива да пости, да се подлага на глад ?

-              възрастни, които имат нужда от питателна храна, поради заболяване;

-              деца в развитие, до и малко след пубертет;

-              бременни, кърмещи, стресиращо е и за жени в цикъл;

-              по време на лечение от всякакъв тип;

-              хора, диагностицирани с диабет или имунни заболявания;

Казано в синтез, всеки с дефицит в здравословното състояние.

Ако се окаже, че имате загуба на тегло, което ви изтощава е твърде вероятно да сте провокирали защитна реакция на тялото си. Ще започне да складира мазнини в отговор на стреса, причинен от глада, вместо да ги изгаря. Внимателно балансирайте хранителният режим, помогнете на тялото си с естествени мазнини – авокадо, кокосово масло, фъстъчена паста и други подобни храни. Включете в менюто и зърнени култури, боб, грах, ориз, киноа, ядки и други подобни.  При неправилен подбор на храни възниква  дефицит на важни минерали и витамини, което ще ви лиши от радост и удовлетворение накрая на това изпитание. 

От изключителна важност е захранването след постене. За да предотвратите храносмилателен дискомфорт, приемайте малки порции разделени в четири или пет приема. Обилното хранене, особено с високо съдържание на въглехидрати, може да доведе до бързо покачване на нивата на кръвната захар. Води до последващ срив в тях, ще усетите чувство на умора, летаргия.

Контролирайте се! Така ще помогнете на панкреаса, честите пикове в нивата на инсулин могат да повлияят негативно и с течение на времето, потенциално ще увеличите риска от развитие на инсулинова резистентност и метаболитни нарушения.

Знаете – отровата е в дозата! Бъдете внимателни към себе си, не си правете експеримент, тялото е вашият храм, това с което ще пропътувате живота си и то заслужава най-доброто отношение.

Бъдете здрави!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети