Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. "Правосъдие за всеки" организира в петък шествие за парламентарна република

Общество

"Правосъдие за всеки" организира в петък шествие за парламентарна република

Правосъдие за всеки организира в петък шествие за парламентарна република - Tribune.bg
Снимка:

"Правосъдие за всеки" организира утре - петък - пред президентството шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО. Началото на инициативата е в 18,30 ч. След това участниците ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост.

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура", се отбелязва в призива. Напомня се, че по Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти, като той има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство.

От "Правосъдие за всеки" изтъкват, че е недопустимо да не се свикват редовни заседания на КСНС или президентът да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право. "С тези си публични провокации президентът нарушава Конституцията", категорични са организаторите на шествието. Според тях действията на държавния глава ще създадат предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства.

"Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!", напомнят от "Правосъдие за всеки".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати