„Търновски суджук” – защитен продукт в ЕС
Той ще носи специален европейски знак, който е своеобразна защита срещу фалшификации
Българският специалитет „Търновски суджук” беше вписан от ЕК в регистъра за качествените храните с традиционно специфичен характер. Той ще носи специален европейски знак, който е своеобразна защита срещу фалшификации.
В съобщение на Комисията се отбелязва, че това е дълготраен продукт на основата на смляно сурово месо и естествени подправки. „Продуктът се произвежда от над 50 години при прилагане на оригинална технология за сортиране на месото, избор и дозировка на подправките и придаване на продукта на форма на подкова.
При рафинирането и сушенето суджукът е подложен на пресовка, характерна за традиционните български продукти, които му придават специфичен характер, а също и отличен състав и вкусови качества”, се казва в документа.
Това е седмата българска храна, която получава място в европейския регистър, а страната ни вече се изкачи на второ място по брой защитени специалитети, обяви Министерството на земеделието.
Така България се нареди на второ място в Евросъюза по регистрирани традиционни храни.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/-tarnovski-sudzhuk-zashtiten-p/