Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 10 дни допълнителен отпуск за учителите, лекувани от Covid-19

Общество

10 дни допълнителен отпуск за учителите, лекувани от Covid-19

10 дни допълнителен отпуск за учителите, лекувани от Covid-19 - Tribune.bg
Снимка:

При онлайн обучение - 30 лв. месечно за учителите за консумативи

Всички учители, които са преминали лечение след заразяване с Covid, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, предвижда анекс към Колективния трудов договор/КТД/ за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и лидерите на синдикатите в образованието. Целта е по-ефективното възстановяване на учителите.  

Предложението за осигуряване на допълнителен отпуск за заразилите се с корона вирус учители бе направено от Синдиката на българските учители. Той подкрепя и с финансова помощ заболелите си членове.

Анексът предвижда още 1300 лв. минимална заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв. Договорени са по-високи прагове и за специалистите с ръководни функции. Новите основни минимални работни заплати влизат в сила със съответното решение на Министерския съвет за увеличаване на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието от 2021 г.

При провеждане на обучение от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи. За допълнителни консултации на отсъстващи повече от 10 дни заради заболяване ученици пък са предвидени по 15 лв. на час.

В КТД е записан и текст, който задължава министерството и социалните партньори да обезпечат работата в електронна среда чрез осигуряване на устройства. Предвиждат се законодателни промени, с които родителите на деца и ученици, злоупотребили с предоставените им дигитални устройства, да бъдат изключени от социални придобивки. Преди време министър Вълчев алармира, че има случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети