Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 100 медици от „Пирогов“ са с коронавирус

Общество

100 медици от „Пирогов“ са с коронавирус

Снимка:

Личните лекари могат да помогнат с първичното диагностициране, каза проф. Асен Балтов

Заразените медици в „Пирогов“ са вече 100. Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Вчера през спешния център са преминали 70 души с COVID-19, разказа пред БНТ директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Според него личните лекари могат да се включат активно в борбата с коронавируса и голяма част от натоварването на болниците да бъде намалена. Джипитата може да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента, смята той. Частните болници вече взимат участие в борбата с вируса.

Проф. Балтов каза, че в „Пирогов“ доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при „едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован“.

Той каза, че в момента на лечение в „Пирогов“ са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. „Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти“, отбеляза Балтов.

„Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути“, каза той.  


Коментари (2)

Балтов подай си оставката, не можеш да управляваш Пирогов.
30.10.2020 12:40 / Отговор
Ама разбира се! Кандидат ли си за поста в тези тежки времена?!
30.10.2020 14:14

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още