Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

Общество

100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА - Tribune.bg
Снимка:

Чернодробна трансплантация №100 във Военномедицинска академия (ВМА) бе извършена на 20.04.2024 година, съобщават от лечебното заведение. Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов, както и през 2007 година, когато е осъществена първата такава интервенция в лечебното заведение. Рамо до рамо с него са и двама от най-изявените му ученици – проф. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов. Първият бе и ръководител на екипа, който по-рано в съботния ден извършва експлантацията в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, където е реализирана донорската ситуация.

"Самата трансплантация продължи стандартно – около 6 часа", уточни проф. Владов и с усмивка си спомня, че в началото това време е било двойно повече.

По думите му на фона на световния опит – 100 трансплантации са малко, но за стандартите на нашата страна смятам е голям успех, защото специалистите ни са го постигнали сами – с редица обучения в чужбина, а когато е настъпил моментът, са се справили сами – без чужда помощ.

"Първата трансплантация във ВМА я направихме със сегашния началник на болницата генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и с д-р Сергей Сергеев, а ръководител на анестезиологичния екип беше проф. Евелина Одисеева. През годините ВМА инвестира в развитието на своите кадри и в момента имаме няколко трансплантационни екипа, които са взаимнозаменяеми и можем да се отзовем във всеки един момент. Много пъти донорските ситуации „ни заварват” извън София, както и в сегашния случай – голяма част от екипа се беше пръснал из страната, но за часове бяха вече в операционната зала", отбелязва проф. Никола Владов. Той признава, че в момента за него и колегите му чернодробната трансплантация е рутинна дейност. Не крие обаче, че стотната животоспасяваща интервенция е била не по-малко емоционална от първата.

"Често чуваме за чудото на трансплантациите. Чудото, според мен се крие в този огромен екип, който изградихме през тези години, с подкрепата на всички ръководства на ВМА. Ние като институция винаги сме подкрепяли всички инициативи на Министерство на здравеопазването за развитие на донорството и трансплантациите и ще продължим да го правим и занапред, защото сме се посветили на мисията „Да! За Живот“. Резултатите от спасените съдби са доста обнадеждаващи и видими, а чувството, което изпитах тази сутрин, когато бях в реанимация при последния ни трансплантиран пациент, е както при първия случай – чувство на изпълнен дълг. Той се намира в добро общо състояние, контактен и адекватен. Предстои след дни да бъде преместен в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, където ще продължи възстановяването му", посочва още проф. Никола Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети