Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 1015 заразени с коронавирус у нас, две нови жертви за последните 24 часа

Общество

1015 заразени с коронавирус у нас, две нови жертви за последните 24 часа

1015 заразени с коронавирус у нас, две нови жертви за последните 24 часа - Tribune.bg
Снимка:

49 души са новите констатирани случаи на заразени с коронавирус у нас. Така заразените стават 1015. Увеличението от вчера е с 5.1%.

За първи път имаме повече констатирани от София. Това е Плевен. Там има 17 положителни проби, а от София са 16, заяви шефът на ВМА и Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Две нови жертви има за последните 24 часа. Починала е 77-годишна жена от Сливен. Загинал е и 49-годишен мъж, който е бил 11 дни на интубация в „Пирогов“. Нямаме данни за придружаващи заболявания, обясни ген. Мутафчийски. Общо починалите са 47.

Най-много заразени до момента има в София – 572 души.

От всички 1015 заразени с COVID-19 – 518 са мъже, а 497 жени. 281 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 40 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 83 души.

За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което е 30% от всички досега. „Докато бяхме в парабола, сега вече се качваме отчетливо нагоре, но процесите са динамични и решенията ще се взимат спрямо динамиката в процесите“, каза ген. Мутафчийски.

„Всяко разхлабване на мярка се прави с условието, че това би довело до по-висока заболеваемост. Ние това съветваме и политиците – когато говорят за разхлабване на мерки, да са честни към гражданите и да кажат, че това ще доведе до повишаване на заболелите и влошаване на ситуацията. Затова трябва да се наблюдава ситуацията и ако трябва да се върнем назад от разхлабването. Трябва да се преценява внимателно какви са рисковете и ползите от всяко едно такова действие“, каза той.

Не може нито децата да не се ваксинират, нито да не се наблюдават бременните, нито да се пренебрегнат онкологичните и хронични заболявания, каза ген. Мутафчийски. Ползите и рисковете трябва да бъдат добре преценени. Няма 100% гаранция, че това ще се случи напълно безопасно, но са дадени много строги указания към лечебните заведения за снишаване на рисковете, обясни той.

Спрямо болница „Св. Иван Рилски“ са направени проучванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, каза директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология се откри още един лекар и един пациент, които са били в контакт с първия доказан пациент в хематологията. Имаме миграция на заболяването към провинцията - случай на пациенти, които са лежали в болницата, прибрали са се по домовете и там са доказани с коронавирус, добави Пенчев.

Направени тестове в страната са 27 хил., обясни проф. Тодор Кантарджиев. Нашата цел е седмично да правим 7 хил. теста, като така да обхващаме един на всеки 1000 българи. Целите на това е не само надзор, но и ранно откриване на болните. Искаме да минем към активен контрол, допълни той. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети