Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Общество

110 години от рождението на Никола Вапцаров

110 години от рождението на Никола Вапцаров - Tribune.bg

Пламенният, непризнатият, противоречивият, непокорният – Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. Оттогава минават 110 г., но големият поет и до днес не спира да вдъхновява.

В негова памет в София има редица мероприятия.

Тържествата по случай годишнината започнаха в 9 часа с поднасянето на цвета пред паметника на поета на ул. „Московска", в парка на гърба на Националната галерия от президента Румен Радев.

В музея "Никола Йонков Вапцаров" на ул. „Ангел Кънчев” 37 е подредена изложба с негови ръкописи и издания под надслова „Чака ме светът". Гостите ще могат да видят и презентация със записи на преводачи и чуждестранни почитатели на Вапцаров. Ще имат шанса да погледнат отблизо изключително ценни и рядко показвани ръкописи, документи и снимки на поета и първи издания на книги, сред които любимият „Фауст“, който високообразованата майка Елена Вапцарова е четяла на децата си. Точно там започва и срещата на бъдещия поет с европейската класика. В отделна витрина ще бъдат показани Тетрадката с реферата „Морето“, Албумът на 26-ти випуск на Машинното морско училище със стихотворението „Марш“ на младия поет, документи от курсантските му години (1926 – 1932 г.), в които поетът тръгва към света чрез срещата си с Морето.

Честването продължава и след откриването на изложбата с поетично четене на Вапцаровата поезия на повече от 10 езика, сред които не само основните европейски, но и персийски, арменски, китайски. Най-активни участници ще бъдат възпитаниците на 32 СОУ в София, университетски преподаватели – преводачи, военноморски офицери и курсанти, колеги от музеите. Могат да се включат и всички, обичащи поезията на Вапцаров и владеещи чужди езици.

В университетската библиотека е подредена експозиция с предсмъртните писма на поета и може да се проследи нелекия му жизнен път.

За завършек на вечерта е подготвен специален концерт по случай 110-та годишнината от рождението на Никола Вапцаров от 18:00 часа в зала 7 на НДК.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още