Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 12 години от потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро

Общество

12 години от потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро

Снимка:

Навършват се 12 години от потъването на кораба „Илинден“. Трагедията стана на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро.

По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Плавателният съд с над 50 българи на борда пътуваше към манастира „Свети Наум“ и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб „Илинден“. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност, като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът „Илинден“ беше изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма „Дубина“ в продължение на два часа изпомпваха водата от него.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още