Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 120 наши учени и 40 компании работят в ЦЕРН

Общество

120 наши учени и 40 компании работят в ЦЕРН

120 наши учени и 40 компании работят в ЦЕРН - Tribune.bg
Снимка:

„ЦЕРН ни казва, че фундаменталната наука трябва да бъде международна, сами не можем да направим големи пробиви“, отбеляза министър Вълчев

В Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) участват активно 120 наши учени. Това стана ясно по време на изложбата по повод 20-годишното участие на България в ЦЕРН. Експозицията беше открита от образователния министър Красимир Вълчев и генералният директор на организацията Фабиола Джаноти, предаде БГНЕС.

 „Не можем да оценим с точност ролята на ЦЕРН. Можем да кажем обаче, че близо 40 български компании участват в ЦЕРН, други 720 учени и над 4000 ученици са посетили организацията“, посочи Красимир Вълчев след откриването.

„ЦЕРН ни казва, че фундаменталната наука трябва да бъде международна, сами не можем да направим големи пробиви. Затова и ние стимулираме паневропейските структури, участваме във все повече от тях“, каза още Вълчев.

По думите на министъра най-голямата полза от участието ни в ЦЕРН е, че участваме в създаването на най-мащабния проект – Хикс бозона. За участието си страната ни плаща годишна членска вноска в размер на 3 млн. франка.

За мен е чест да бъда на изложбата, защото партньорството ни с България е много добро, заяви пред медиите генералният директор на организацията Фабиола Джаноти.

„Това партньорство се развива в няколко ключови за ЦЕРН направления. Съществена роля имат редица фирми, с които си партнираме за развитието на нови технологии. Не на последно място - вашата страна от години има политическа и социална роля при формирането на съвместните инициативи по целия свят“, отбеляза директорът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети