Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 133 години Съединена България

Общество

133 години Съединена България

Снимка:

Днес е национален празник!

Празнуваме 133 години от Съединението. На този ден през 1885 г. разделените след Освобождението Княжество България и Източна Румелия стават обща държава. Зад акцията стои Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Само 7 години по-рано и след дълга битка, страната се освобождава от Османската империя. Санстефанският мирен договор обаче много скоро след това е преформатиран от Берлинския конгрес, а границите на страната, записани в първоначалния вариант на мира, се превръщат в национален идеал в следващите десетилетия.

С Договора от Берлин Македония се връща в рамките на империята. Тракия и Мизия се разделят.

На 6 септември 1885 година обаче народът отхвърля част от тази несправедливост.

По това време начело на БТРЦК е Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане с благословията на княз Александър Батенберг.

Самият акт се Съединението става, когато в Пловдив навлизат отрядите на майор Данаил Николаев и Продан Тишков (когото историята помни като Чардафон Велики).

Областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е задържан, а д-р Георги Странски застава начело на временно правителство и обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава Съединението.    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още