Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 14 февруари – празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин

Общество

14 февруари – празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин

14 февруари – празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин - Tribune.bg
Снимка:

Днес отбелязваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря. Денят е празник на виното и на винопроизводството.

Традиционен ритуал в днешния ден е „зарязването“ на лозето. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. След това всички се събират и избират "царя на лозята".

"Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Обикаля по всички къщи. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.

Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!".

На днешния ден празнуват и влюбените. През последните десетилетия празникът на Св. Валентин се отбелязва и у нас. Романтичната традиция датира от векове и се следва от милиони хора по света независимо от религията и културата им. А традицията повелява на този ден да се разменят „валентинки“, да се подаряват цветя и бонбони. Любопитно е, че в Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете.

Според данните 280 000 българи празнуват Трифон Зарезан, а едва 28 000 - Свети Валентин.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети