Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 14 февруари: 280 000 българи празнуват Трифон Зарезан, а едва 28 000 - Свети Валентин

Общество

14 февруари: 280 000 българи празнуват Трифон Зарезан, а едва 28 000 - Свети Валентин

Легенда за мощи на Св. Валентин в манастира „Св. Св. Константин и Елена“ привлича много чуждестранни туристи у нас

Въпреки че през последните две десетилетия католическият празник Свети Валентин стана особено популярен и по нашите ширини, Денят на влюбените все пак трудно би могъл да измести българската традиция в лицето на Трифон Зарезан. Това категорично се вижда и от проучване на Националния борд по туризъм, според което българите, които ще честват Деня на лозаря са десет пъти повече от тези, които ще заложат на любовта и романтиката.

„Трифон Зарезан се празнува почти в цяла България от всички винари, лозари, хора, които са свързани с винопроизводството. Това са над 160 шата, които произвеждат вино, и отделно много други винопроизводители. Около 280 000 са тези, които ще излязат на този ден и ще празнуват Трифон Зарезан. По отношение на Свети Валентин, той се отбелязва от млади хора - преди всичко ученици и студенти. По наши наблюдения през последните години техният брой е около 28 хиляди или 10% от тези, които празнуват Трифон Зарезан“, заяви за Tribune.bg доц. Румен Драганов - член на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм.

Що се отнася до предпочитаните дестинации, влюбените в детско-юношеска възраст не пътуват никъде, а студентите избират България.

„Има изключително много оферти в хотелите, които предлагат балнео-,спа и уелнес услуги. Като погледнете в Интернет ще видите множество оферти в центрове като Велинград, Сандански, Хисаря, Кюстендил, Поморие, Св. Св. Константин и Елена, където има топли минерални води и където се предлагат такъв вид услуги. Много се търсят къщи за гости, особено вили и каменни къщи за гости“, обясни Драганов.

Голям брой студенти ще празнуват и около студентските кампуси в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Благоевград.

Офертите започват от 140 лева и стигат до 340 лева в зависимост от предложените екстри.

Оказва се, че много чуждестранни туристи избират България, за да направят предложение за брак на своите половинки.

„Свети Валентин повече се чества в католическия свят и има много хора, които използват този ден, за да направят съответно сакрално съобщение. Има една легенда за мощи на Св. Валентин в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, който е в едноименния курорт. Любопитен факт е, че в последните години много чужденци посещават манастира, включително и за да отбележат празника на любовта, свързвайки това място с името на Свети Валентин“, обясни Драганов.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още