Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 15 акта и 2 спрени склада за дървесина след проверка на Изпълнителна агенция по горите в Угърчин и Луковит

Общество

15 акта и 2 спрени склада за дървесина след проверка на Изпълнителна агенция по горите в Угърчин и Луковит

Снимка:

Прекратена е дейността на два склада за съхранение и преработка на дървесина. Задържани са четирима системни нарушители. Продължават засилените проверки на екипи на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции за извършване на нерегламентирани дейности в горските територии с висока концентрация на нарушения в страната.

През последните два дни екипи на ИАГ, РДГ-София и РДГ-Берковица проведоха акция на територията на област Ловеч, в землищата на Луковит и Угърчин. Проверяващите са съставили 15 акта за нарушения на Закона за горите.

Горските служители са спрели дейността в едно сечище на физическо лице, където са установили маркиране в нарушение на законовите изисквания. За други две насаждения са започнати административно-наказателни производства като предстои сезиране на компетентната прокуратура. Проверяващите са задържали четирима системни нарушители в момент на извършване на незаконна сеч в държавна горска територия. Задържани са три бензиномоторни триона, четири каруци и конете на бракониерите. Със съдействието на органите на полицията е установена самоличността на нарушителите.

Като най-често срещано нарушение в обектите за съхранение и преработка на дървесина, горските служители констатират липсата или неработеща система за видеонаблюдение, както и нерегламентирани входове за доставка на дървесина. Съставени са три акта за допуснати нарушения, като в два от обектите дейността е спряна.

Нарушения са констатирани при проверка на моторни превозни средства, превозващи дървесина без превозен билет и контролна горска марка. Проверяващите са санкционирали пет товарни автомобила без монтирани GPS устройства за проследяване.

„Предотвратяването на незаконните дейности може да стане само със съвместни усилия на всички горски структури в страната, така че нашите усилия ще бъдат насочени към мобилизиране на всички екипи и съвместни действия на горските стопанства и регионалните дирекции по места, със съдействието на местното население и органите на МВР“, коментира инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол на горските територии“ в ИАГ.

Проверките на територията на цялата страна продължават.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още