Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 15-годишният сириец, шофирал автобуса с мигранти, може да получи от 3 до 10 години затвор

Общество

15-годишният сириец, шофирал автобуса с мигранти, може да получи от 3 до 10 години затвор

15-годишният сириец, шофирал автобуса с мигранти, може да получи от 3 до 10 години затвор - Tribune.bg
Снимка:

Повдигнати са обвинения на още трима души

Непълнолетният 15-годишен сириец, който е управлявал автобуса – убиец в Бургас, е с повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата. Максималното наказание, което може да получи Омар, е между 3 и 10 години затвор, обяви прокурор Соня Петрова.   

„Случаят е квалифициран като изключително тежък”, поясни тя.  Повдигнати са общо три обвинения, като другите могат да получат присъда от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лева. Едно от задържаните лица е с хуманитарен статут, а другите – с такъв на постоянно пребиваващи у нас. Техните обвинения са за противозаконно подпомагане на 47 чужди граждани. „Те са задържани са за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест”, каза Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас.  

Един българин също се разследва за съучастие. Все още обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема.

„Ролите са има били различни. Единият е бил шофьор, другият спътник, който е настанявал лицата в автобуса и третият, който е закупил автобуса и го е предоставил на двамата водачи. И тримата са били сирийци. Българинът е закупил автобуса от друго място и го е вкарал у нас”, поясни Маркова.

„ДНК експертизите съвпадат, имаме идентичност на профилите. Това е доказателство, че 15-годишният е шофирал. Свидетелите също потвърждават”, каза Гайдаров.

Няма доказателства, че номерата на рейса са били подменени.

Пътуващите в рейса са били 13 непълнолетни деца, няколко са съвсем малки - на 4-5 години.

Установен е точно маршрутът му от границата, както и мястото, откъдето е потеглил. Граничните полицаи от Малко Търново са намерили следи и вещи от лицата. Автобусът е потеглил оттам, от местността Мишкова нива, на 4 км от границата с Турция в посока Крушевец и след това към Бургас. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати