Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалното министерство предлага обзщетения на семействата на загиналите след потопа в Царево

Общество

Социалното министерство предлага обзщетения на семействата на загиналите след потопа в Царево

Социалното министерство предлага обзщетения на семействата на загиналите след потопа в Царево - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще отправи следващата сряда към Министерския съвет предложение за определяне на еднократна помощ за подпомагане на домакинствата, в които има починал близък. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на днешното заседание на ресорната парламента комисия в отговор на въпрос за подкрепата от държавата за пострадалите от бедствието в Царево.

Това е практика, която дава подкрепа на хората, загубили близък. На този етап това са четири домакинства. Предложението ще бъде всяко едно от тях да бъде подкрепено с 15 000 лв. еднократна помощ, информира Шалапатова.

Към днешна дата са подадени 41 заявления за отпускане на еднократна помощ. Отпусната е помощ на едно пострадало семейство с максимален размер от 1512 лв., останалите заявления са регистрирани и са в процес на обработка, обясни министърът. Тя каза, че „в текущия месец, в максимално бърз срок се обработват заявленията“. И добави, че когато заявлението бъде одобрено и е според критериите, плащането става в рамките на същия месец.

Шалапатова коментира, че практиката при бедствия, като това в Царево, показва, че в началото заявленията не са много като брой, защото хората са още под въздействието на случилото се. По думите ѝ след около седем дни заявленията за подкрепа се увеличават.

Министърът информира, че в петък и събота ще посети засегнатите места в Царево и ще провери изпълнението на мерките, предприети още след бедствието, когато там пристигна заместник-министър Гинка Машова.

По думите на министъра на труда и социалната политика кметът на Царево не е пожелал да се възползва от възможността безработни хора, регистрирани в Бюрото по труда, да съдействат за разчистване на материалните щети от наводненията или друг вид подкрепяща работа. Кметът е отказал и помощ по мярката за топъл обяд.

В началото на заседанието на комисията министърът представи екипа си. Шалапатова има четирима заместник-министри.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати