Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 171 години от рождението на Христо Ботев

Общество

171 години от рождението на Христо Ботев

171 години от рождението на Христо Ботев - Tribune.bg
Снимка:

Днес се навършват 171 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев.

В родния град на героя – Калофер – отбелязването на годишнината започна с митинг-поклонение пред родната къща на Христо Ботев. „Гирлянд на славата“ бяха положени на мемориален комплекс "Христо Ботев".

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25 декември 1847 година стар стил) в семейството на учителя даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Семейството се мести в Карлово, където Христо Ботев тръгва на училище, а негов учител е баща му. След няколко години се връщат в Калофер.  През 1863 година, когато Христо Ботев получава стипендия от руското правителство и заминава през Пловдив и Цариград за Одеса. Постъпва във Втора гимназия, но е изключен. През 1866 година Христо Ботев е назначен за учител в Задунаево, българско село в руската част на Южна Бесарабия, където пристига през септември. Завръща се в Калофер , където започва да критикува властта и да изказва революционните си възгледи. През лятото на 1867 година  е изпратен от баща си отново в Одеса, за да завърши образованието си.  Ботев обаче заминава за Румъния. пристига в румънския град Гюргево, където скоро се свързва с българските хъшове – сред тях е Хаджи Димитър и доста участници в организираните през същата година чети на Панайот Хитов и Филип Тотю. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор. През лятото на 1874 година Христо Ботев се включва активно в работата на Българския революционен централен комитет. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Освен с революционната си дейност, той остава в историята ни с редица стихове, фейлетони, с издателската и журналистическа дейност.

Чествания ще има в цялата странa.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати