Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 20% поскъпване на парното прогнозират от „Топлофикация-София“

Общество

20% поскъпване на парното прогнозират от „Топлофикация-София“

Снимка:

Парното на софиянци няма да спре през зимата, обещават от компанията

В най-добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%, коментира пред БТВ изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

„Възможно е, обаче, процентът да е по-голям“, предупреди шефът на столичното парно. Александров препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски, за да избегнат сериозен скок в сметките си за най-студените месеци.

„Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете“, ангажира се Александров и посочи, че „Топлофикация-София“ дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и няма да може да се издължи в срок до 25 октомври.

„Спрени са всички плащания в дружеството, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци“, уточни директорът на столичната топлофикация.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, обясни Александров. По думите му

„Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време. Дружеството има 108 милиона лева недовзет приход и от няколко месеца работи в условията на борд и всяка седмица превежда между 8-10 милиона лева на „Булгаргаз“.

„Ние изпълняваме социална функция. Купуваме газа за 100 единици, а го продаваме за 50 единици. Сега ситуацията стана много остра, защото цените на природния газ са изключително високи. Цунамито, което залива енергетиката в цял свят, е толкова мощно, че не можем да минем без държавна помощ“, призна изпълнителният директор на „Топлофикация София“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема